Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Gospodinele ne învaţă
Brânza se rade fară să se sfărâme dacă înainte de utilizare o puneţi pe o hârtie, la congelator, timp de 45 de minute. Brânza uscată se înmoaie dacă se împachetează într-un serveţel absorbant, muiat în vin alb şi se păstrează la rece timp de o oră. Sortimentele de brânză sfărâmicioasă se taie cel mai bine cu un cuţit care, înainte de folosire, a fost trecut prin apă fierbinte. Ea se desărează uşor dacă se pune în apă, împachetată în hârtie albă.
Albuşul de ou se separă mai lesne de gălbenuş dacă oul spart e pus deasupra unui vas, într-o pâlnie. Albuşul curge în vas, gălbenuşul rămâne întreg. Pentru a păstra câteva zile albuşurile de ou, turnaţi deasupra câteva picături de apă. Albuşul de ou se întăreşte mai repede dacă adăugăm în el puţină sare sau zahăr, câteva picături de zeamă de lămâie sau de apă rece. Spuma de albuş nu se înmoaie dacă punem în ea zahărul în două serii: una când începem bătutul, cealaltă la sfârşit. Când bateţi albuşul de ou, puneţi în el o lingură de apă rece, din aceeaşi cantitate de ou va ieşi mai mult albuş. Aluatul cu drojdie nu se mai lipeşte de mâini dacă e frământat într-un vas mare din material plastic şi dacă înainte îl ungeţi pe deasupra cu puţin untdelemn. Aluatul de cozonac devine mult mai fraged dacă puneţi în el o lingură de oţet. Pentru ca aluatul să nu se lipească de formele cu care se taie (steluţe, semilune, ovale) acestea trebuie de fiecare dată înmuiate în făină. Băuturile cu cacao devin mai groase şi mai aromate dacă sunt fierte de două ori. Cafeaua prăjită, de bună calitate, are culoarea tutunului - galben-ruginiu. Bobul este mat, aspru la pipăit şi dur la sfărâmare. Când cafeaua este prea lucioasă, este un indiciu că a fost unsă cu grăsime, ca să i se mărească greutatea. Cafeaua îşi intensifică aroma dacă, după măcinare, o amestecaţi cu puţină sare. Se obţine o aromă deosebită dacă puneţi în ibric o bucăţică de ciocolată. De asemenea, capătă un gust deosebit dacă se pun câteva cristale de sare înainte de fierbere în apa din ibric. Cafeaua începută (măcinată, din pachete) îşi păstrează mai bine aroma dacă este păstrată într-o cutie de metal, la frigider. (C.C.)