Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
S-a ales tema pentru Săptămâna de Rugăciune
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din 2011 va avea ca temă un verset din cartea Faptele Apostolilor (cap. 2, 42): "Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni", informează oikoumene.org.
Tema a fost aleasă de un grup de lideri creştini din Ierusalim şi se doreşte a fi un apel la inspiraţie şi reînnoire, o revenire la principiile de bază ale credinţei. Este un apel la aducerea aminte de timpul când Biserica era nedespărţită. Celebrată în mod tradiţional între 18 şi 25 ianuarie (în emisfera nordică) sau la Rusalii (în emisfera sudică), săptămâna de rugăciune mobilizează nenumărate parohii şi congregaţii din întreaga lume. În cursul acestei săptămâni, creştinii din diferite familii confesionale se întâlnesc şi - cel puţin cu această ocazie - rostesc rugăciuni împreună la diferite serbări ecumenice. "Unitatea bisericii pe care o căutăm nu este o simplă abstracţie", a declarat secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor, rev. dr. Olav Fykse Tveit, în scrisoarea de prezentare a Săptămânii de Rugăciune din 2011. "Pentru creştinii din Ierusalim, care trăiesc într-o continuitate cu comunitatea apostolică din Ierusalim, Biserica-mamă a noastră a tuturor, această unitate presupune rugăciune, reflecţie şi un strigăt care rezultă într-un context de disperare şi suferinţă. Împreună cu ei credem că Dumnezeu va asculta rugăciunea noastră pentru pace şi dreptate, pentru toţi locuitorii din Ţara Sfântă", a adăugat rev. dr. Olav Fykse. Producţia editorială de materiale liturgice şi biblice pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor este un efort coordonat în comun, încă din 1968, de către Consiliul Mondial al Bisericilor, prin Comisia Credinţă şi Ordine şi Biserica Romano-Catolică, prin Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. Materialele informative pentru Săptămâna de Rugăciune sunt disponibile în limbile engleză, franceză, germană, portugheză, spaniolă. Includ o introducere la temă, propuneri pentru organizarea momentelor de rugăciune comună, pe care bisericile locale sunt încurajate să le adapteze în funcţie de specificul lor liturgic, contextul social şi cultural. Apariţiile editoriale pe această temă cuprind şi reflecţii biblice şi rugăciuni pentru "opt zile", precum şi o prezentare a situaţiei ecumenice din Ierusalim.