Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
„Tinerii ar trebui să fie pregătiţi să fie părinţi“
Părintele Ionel Durlea, slujitor la Biserica "Sfântul Gheorghe - Vechi" Bucureşti, a îndemnat părinţii să aibă răbdare cu proprii copii, să îi înţeleagă şi să le descopere preocupările pentru o mai bună comunicare. "Părinţilor le recomand să aibă mai multă răbdare, să încerce să li se adreseze şi pe limba lor. Şi, totodată, să nu uite să le sădească şi grija de a-şi dezvolta capacitatea de gândire, capacitatea de culegere a informaţiilor şi, mai ales, de muncă. Recomand o mai mare aplecare spre dialog, spre cunoaşterea realităţilor concrete şi spre credinţă, spre învăţătura duhovnicească", a spus preotul Ionel Durlea.
Profesor cu mare experienţă didactică, Maria Orzetic s-a declarat în favoarea introducerii, la clasele de liceu, a unei discipline care să-i pregătească pentru meseria de părinte. "Generaţia acestor adolescenţi parcă a pierdut din reperele normale din punct de vedere al moralităţii, vorbim aici de cei şapte ani de acasă. Cred că se impune ca, la clasele terminale de liceu, să fie introdusă o astfel de disciplină, să fie pregătiţi tinerii pentru meseria de părinte", a susţinut Maria Orzetic, profesor de Religie, autor de manuale şi responsabil cu formarea continuă a cadrelor didactice.