În ziua pomenirii Sfântului Proroc Daniel, marți, 17 decembrie 2024, Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Daniel, și‑a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu prilejul zilei onomastice, Patriarhul României a luat parte la slujba de Te Deum săvârșită în Catedrala Patriarhală din București de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, drept mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale.
A 18‑a întâlnire a Grupului comun de lucru „Sfântul Irineu”, găzduită la Cluj‑Napoca
Între 12 și 16 octombrie, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș‑Bolyai din Cluj‑Napoca a găzduit a 18‑a întâlnire a Grupului comun de lucru ortodox‑catolic „Sfântul Irineu”. Tema întâlnirii din acest an a fost „Analiza istorică a schismelor din Istoria Bisericească Universală în contextul metodologiei contemporane a dialogului ecumenic”.
La deschiderea întrunirii științifice de miercuri seara, 12 octombrie, din Aula Facultății de Teologie Ortodoxă, au fost prezenţi Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord; Preasfințitul Părinte Gerhard Feige, Episcopul romano‑catolic de Magdeburg (Germania), și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de membri ai grupului comun de lucru, a mai multor cadre universitare și studenți.
IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de binecuvântare, iar IPS Mitropolit Serafim a transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a vorbit despre rolul și importanța acestui grup de lucru. În calitate de gazdă, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca, a adresat participanților un cuvânt de bun‑venit.
Au mai luat cuvântul Preasfințitul Părinte Gerhard Feige, cosecretarii grupului de lucru ortodox‑catolic: prof. dr. Assaad Elias Kattan, de la Catedra de Teologie Ortodoxă din cadrul Centrului de Studii Religioase al Universității din Münster, și prof. dr. Johannes Oeldemann, de la Institutul Ecumenic „Johann Adam Möhler” din Paderborn, precum și cei care s‑au implicat în organizarea întâlnirii: pr. prof. dr. Mihail‑Simion Săsăujan, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a prezentat și moderat deschiderea întrunirii, și pr. prof. dr. Daniel Benga, cadru universitar la Departamentul de Teologie Ortodoxă al Universității „Ludwig‑Maximilian” din München (Germania). Întrunirile științifice se desfășoară anual, într‑un an într‑o țară majoritar ortodoxă, iar în anul următor într‑o țară majoritar catolică.