În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Apostolul Andrei şi Sfântul Andrei Şaguna, cinstiţi în Transilvania
Catedrala mitropolitană din Sibiu şi-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Andrei Şaguna, prin ample manifestări religioase, la care au participat mai mulţi ierarhi, zeci de preoţi, sute de credincioşi, militari şi oaspeţi. Hram a fost şi la alte biserici parohiale şi aşezăminte monahale din Transilvania ocrotite de Sfântul Apostol Andrei.
Clerul şi credincioşii din Ardeal şi-au cinstit ocrotitorul în ultima zi a lunii noiembrie, când alături de Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit şi primul Mitropolit al Transilvaniei, Sfântul Andrei Şaguna. Pentru a patra oară consecutiv, Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde se află moaştele Sfântului Ierarh, a adunat sute de credincioşi, preoţi şi oaspeţi de seamă, veniţi să se roage celui care a devenit din 2011 patronul spiritual pentru toţi ardelenii.
Hramul a început cu o seară înainte, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului au oficiat slujba Vecerniei şi Litia, împreună cu preoţii Catedralei, toţi preoţii din Protopopiatul Sibiu, stareţi şi monahi de la mănăstirile eparhiei şi slujitori din toate cele 11 protopopiate ale eparhiei. Racla cu moaştele Sfântului Andrei Şaguna a fost aşezată în mijlocul Catedralei mitropolitane şi înconjurată de o gardă militară de onoare, iar credincioşii au avut posibilitatea să se închine şi să se roage la sfintele odoare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.
După slujba religioasă a urmat o procesiune cu moaştele Sfântului Andrei Şaguna prin centrul istoric al oraşului. Fanfara militară, garda de onoare, ofiţeri şi militari purtând făclii, preoţi cântând troparul sfântului, studenţi teologi şi credincioşi au oferit procesiunii o frumuseţe şi o încărcătură spirituală aparte. La ieşirea din sfântul locaş, fanfara Garnizoanei din Sibiu a intonat imnul naţional al României.
La finalul procesiunii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit clerului şi credincioşilor pe treptele Catedralei mitropolitane şi a explicat însemnătatea acestei procesiuni prin oraşul unde a păstorit Sfântul Andrei Şaguna.
„Bucuria de a fi cu toţii împreună este o mărturie că am înţeles acele cuvinte sfinte lăsate de Sfântul Andrei Şaguna ca un testament: «Fiţi pe pace! Aveţi-vă bine! Nu vă sfădiţi!». Vom încerca să împlinim aceste cuvinte în viaţa noastră de toate zilele“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
„O imitare credincioasă“
În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei din care au făcut parte IPS Mitropolit Laurenţiu, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi PS Episcop Andrei Făgărăşanul. La hram au participat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Academiei Române, Ioan Valentin Vlad, vicepreşedintele instituţiei, Alexandru Surdu, rectorul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, generalul Ghiţă Bârsan, demnitari, oficialităţi şi alţi invitaţi.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Florin Pavel a fost hirotonit diacon, iar diaconul Petru Cosmin Dănilă a fost hirotonit preot pentru Parohia Retiş, Protopopiatul Agnita, judeţul Sibiu. Credincioşii au umplut Catedrala mitropolitană la slujba de hram, iar răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a locaşului de cult.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Arhiepiscop Irineu, care a evidenţiat viaţa aleasă, virtuţile, credinţa puternică şi activitatea misionară atât a Sfântului Apostol Andrei, cât şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
„Noi, cei care astăzi îi cinstim pe Sfântul Apostol Andrei şi pe Sfântul Ierarh Andrei, credem că cea mai bună şi puternică veneraţie pe care putem să le-o oferim este să păşim pe calea îngustă a Evangheliei, pe calea îngustă a poruncilor lui Dumnezeu, adică să ne punem la unison voinţa noastră cu voinţa dumnezeiască. Aceasta înseamnă binele moral. O astfel de imitare credincioasă o putem face trăind o viaţă duhovnicească, păstrând identitatea noastră românească, preţuind valorile noastre etice nepieritoare şi iubind mult Biserica, mama noastră spirituală“, a spus ierarhul.
Distincţii pentru Academia Română
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit ierarhilor, preoţilor, militarilor, oaspeţilor şi tuturor credincioşilor pentru bucuria de a fi împreună la această mare sărbătoare a ardelenilor şi a tuturor românilor. IPS Mitropolit a subliniat în cuvânt contribuţia Sfântului Andrei Şaguna la propăşirea neamului românesc din Ardeal şi sfinţenia vieţii acestui mare ierarh al Transilvaniei.
„Sfântul Andrei Şaguna ne-a lăsat o bogăţie imensă pe care trebuie să o lucrăm şi să o sporim. Patrimoniul şagunian este unul cultural, spiritual, teologic şi material. El trebuie să fie întreţinut de noi pentru ca toţi credincioşii, toţi fii Bisericii să se folosească de el“, a spus ierarhul.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un moment festiv. Preşedintele Academiei Române şi vicepreşedintele instituţiei au fost cinstiţi cu distincţia „Crucea şaguniană pentru mireni“, semn al recunoştinţei pentru dăruirea în promovarea valorilor şi patrimoniului şaguniene în toată ţara şi pe plan internaţional.
„Academia Română este onorată prin acordarea acestei distincţii. Venim de multă vreme aici şi participăm totdeauna la sărbătoarea Sfântului Andrei şi a Sfântului Andrei Şaguna, precum şi la Ziua Naţională a României, cinstită la Alba Iulia. Suntem astăzi onoraţi şi recunoscători Înaltpreasfinţiei Sale pentru această distincţie“, a spus preşedintele Ioan Valentin Vlad.
Sărbătoare la Mănăstirea Bobota
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului a liturghisit de Sfântul Andrei la Mănăstirea Bobota. Ierarhul a fost întâmpinat de arhimandritul Antonie Pinţa, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, părintele Mina Pletosu, stareţul mănăstirii Bobota, de părintele Rafael Blejan de la mănăstire, de faţă fiind întreaga obşte a mănăstirii şi credincioşi din satele vecine. Momentul a fost unul înălţător şi încununat de faptul că la sărbătoarea din 30 noiembrie PS Episcop Petroniu a împlinit 49 de ani.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Petroniu, după ce a făcut un periplu prin cărţile Sfintei Scripturi, prezentând personajele biblice care s-au dedicat în mod special slujirii lui Dumnezeu, începând de la Adam şi până la Sfinţii Apostoli, a prezentat în mod special viaţa Sfântului Apostol Andrei. Preasfinţia Sa a subliniat apoi faptul că evanghelizarea făcută de Sfântul Apostol Andrei pe o parte a teritoriului ţării noastre ne oferă un prilej de mândrie, dar ne şi responsabilizează, îndemnându-ne cu atât mai mult la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu şi la cultivarea iubirii.
În continuare, PS Petroniu l-a felicitat pe părintele stareţ Mina pentru bogata şi rodnica activitate desfăşurată în această mănăstire. La rândul său, părintele stareţ i-a mulţumit ierarhului pentru bucuria pe care a făcut-o vieţuitorilor mănăstirii prin prezenţa la hramul de iarnă al mănăstirii, paraclisul mănăstirii având ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
Piatra de temelie a mănăstirii Bobota a fost aşezată pe 13 iunie 2004 de PS Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, iar lucrările de început au fost coordonate de preotul Ioan Pădurean de la Parohia Bobota până în 2008, când au fost preluate de către părintele Pahomie Buruiană. În 2012 a fost numit egumen al Schitului părintele Mina Pletosu, care a continuat lucrările începute de predecesorii săi, în prezent lucrându-se la pictura interioară a bisericii. În vara anului 2013, cu prilejul hramului acestui aşezământ monahal, în urma aprobării prealabile a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar părintele Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii.
În 2012, cu prilejul unei vizite făcute de IPS Mitropolit Laurenţiu, mănăstirea a primit un dar de mare preţ şi anume o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, alături din părticele ale moaştelor Sfinţilor Martiri de la Niculiţel, Zoticos, Atalos, Kamasis şi Filipos. De asemenea, biserica mănăstirii adăposteşte şi un veşmânt de la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, primit în dar de la Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Hram la Baia Mare
Hramul Sfântului Andrei a fost deosebit în acest an şi pentru credincioşii de la biserica din Baia Mare ocrotită de Apostolul românilor. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Locaşul de cult a fost plin de credincioşi din oraş, care au fost binecuvântaţi de ierarh şi care s-au împărtăşit în număr mare cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Gherman Paul Ioan a fost hirotonit diacon. Ierarhul a predicat credincioşilor despre Sfântul Apostol Andrei şi despre Evanghelia duminicală citită la Sfânta Liturghie. (arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ)