În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Arhanghelii Mihail și Gavriil, cinstiți la Biserica Cașin din Capitală
În ziua de pomenire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, biserica Parohiei Parcul Domeniilor-Cașin, paraclis patriarhal, s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Bucuria prăznuirii hramului a fost sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură.
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscuţi în popor ca Sfinţii Voievozi, au parte de o cinstire aparte în ţara noastră, numeroşi credincioşi, dar şi biserici aflându-se sub ocrotirea lor spirituală. Unul dintre cele mai reprezentative locaşuri de închinare din Bucureşti, biserica Parohiei Parcul Domeniilor-Caşin, paraclis patriarhal, îi are, de asemenea, ca ocrotitori spirituali pe „mai-marii Voievozi ai oştilor cereşti”. Bucuria sărbătoririi hramului a fost îmbogățită în biserica de lângă Arcul de Triumf bucureştean și de prezenţa Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, Preasfinţia Sa a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale minunii învierii fiicei lui Iair, subliniind faptul că textul evanghelic arată importanţa smereniei şi a credinţei atunci când ne apropiem de Dumnezeu, pentru a primi harul Său vindecător: „Sfântul Evanghelist Luca, atunci când ne prezintă această înviere, o minune nemaivăzută, aminteşte şi de o altă minune, anume vindecarea femeii care suferea de hemoragie sau de curgere de sânge. Rabinul Iair avea o singură fată, de doisprezece ani, care era bolnavă. Acest învăţător de Lege vine înaintea Mântuitorului, cade în genunchi în faţa Sa şi Îl roagă să vină în casa lui pentru a-i vindeca unicul copil. Acesta este un lucru extraordinar, deoarece este cunoscut faptul că liderii religioși evrei I-au arătat ostilitate Mântuitorului pe tot parcursul activităţii Sale pământeşti. Evanghelia aceasta ne prezintă, însă, un rabin diferit, smerit. El făcea parte dintr-o categorie de personalităţi cu autoritate de necontestat în societatea iudaică a acelei vremi. Erau cinstiţi de popor, preţuiţi şi apreciaţi. Totuşi Iair se smereşte, recunoscând că acest Învăţător, Care săvârşeşte multe minuni, are o putere dumnezeiască ce poate vindeca şi bolile cele mai grave. De aceea a venit la Iisus şi cu multă credinţă, ştiind că El poate să îi vindece fiica aflată pe moarte. Vedem aici un gest de smerenie deosebită. Un om atât de important cade în genunchi, iar Hristos, cunoscându-i smerenia adâncă şi credinţa puternică, îi făgăduieşte că o va vindeca”.
De asemenea, în contextul în care este chemat la casa lui Iair, Domnul Hristos arată credința și smerenia unei femei simple din popor, care s-a vindecat într-un mod neobișnuit. „Al doilea exemplu din Evanghelia de astăzi, femeia cu curgerea de sânge era, de asemenea, deosebit de discretă, deoarece îi era ruşine de condiţia sa. Neîndrăznind, de ruşinea bolii ei, dar şi din smerenie, s-a gândit că dacă va veni pe furiş şi se va atinge de haina Mântuitorului, se va vindeca. După ce a luat vindecare, iar Iisus a întrebat cine s-a atins de El, femeia, simţindu-se vădită, a povestit în auzul tuturor, fără a se mai ruşina, de ce s-a ascuns până atunci. Iisus, văzând smerenia ei, îndelunga ei răbdare, dar mai ales credinţa, încrederea că doar prin atingerea hainelor Lui se va vindeca, a dezlegat-o, arătând şi aprecierea pentru aceste virtuţi ale femeii vindecate. De aceea, această Evanghelie ne arată cât de importantă este smerenia, cât de lucrătoare este credinţa şi cât de mult valorează răbdarea, ne învaţă să cultivăm darul credinţei, să ne comportăm cu smerenie în relaţia cu Dumnezeu şi cu semenii şi să răbdăm suferinţele ca pe o pedagogie a lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Totodată, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre rolul pe care puterile cereşti îl au în viaţa noastră duhovnicească: „În paginile Sfintei Scripturi avem numeroase dovezi cu privire la existenţa şi lucrarea îngerilor în lume. Ei au fost creaţi de Dumnezeu înainte de lumea văzută, materială, după cum arată Moise în primul verset al Cărţii Facerea. Sfânta Scriptură vorbeşte, de asemenea, despre îngeri păzitori ai persoanelor, ai comunităţilor, ai popoarelor, ei ajutându-ne în relaţia cu Dumnezeu şi în drumul nostru spre desăvârşire”.
La sfârşit, Preasfinţia Sa i-a felicitat pe cei care poartă nume de îngeri, pe participanţii la Sfânta Liturghie, dar şi pe părintele paroh Gabriel Cazacu pentru onomastică şi pentru modul de organizare a hramului bisericii parohiale.