În Duminica Sfinților Români, 22 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Petnic din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin. Ierarhul a sfințit icoanele din interiorul bisericii, dar și câteva din exterior, realizate recent și care întregesc veșmântul picturii sfântului lăcaș ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și de Sfântul Vasile cel Mare.
Au început lucrările celei de-a XVII-a ediții a Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia”
Cel mai mare eveniment academic adresat doctoranzilor și cercetătorilor din Iași, dar și din țară și străinătate, Simpozionul Internațional Studia Theologica Doctoralia, a debutat luni dimineață, 12 mai, în sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan. Întâlnirea din acest an, ajunsă la cea de-a XVII-a ediție, are ca temă de discuție „Suferință și biruință: trăitori și mărturisitori ai credinței în spațiul românesc în secolul al XX-lea. Cercetări doctorale contextualizate”. Evenimentul s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a rostit un cuvânt de binecuvântare.
Simpozionul Studia Theologica Doctoralia se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea” în Patriarhia Română și îşi propune să evidenţieze cercetările actuale și constante ale doctoranzilor din ţară şi din străinătate în domeniul studiilor teologice.
Întâlnirea din acest an se bucură de un număr de 85 de oaspeți de seamă, profesori, cercetători și doctoranzi străini de la facultățile de teologie din centre universitare precum Universitatea din Tripoli și Universitatea din Balamand - Liban, Universitatea „Karl Franzens” din Graz - Austria, Universitatea „Aristotel” din Salonic și Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena - Grecia, Colegiul „Sfântul Ignatie” din Stockolm - Suedia, Academia Teologică din Tbilisi - Georgia, Universitatea din Belgrad - Serbia, Academia Ortodoxă din Chania - Creta și Universitatea Munster din Dortmund - Germania, dar și de profesori de teologie, cercetători și doctoranzi români de la facultățile de teologie din țară.
În cadrul festivității de deschidere a luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care le-a transmis celor prezenți un mesaj de binecuvântare și încurajare:
„Omul, chip al lui Dumnezeu, este o fiinţă care se împlineşte prin comunicare şi comuniune, prin ieşirea din sine către celălalt, mai presus de toate, către Dumnezeu. În Filocalie aflăm un cuvânt al Sfântului Maxim Mărturisitorul, pe care îl putem considera potrivit pentru o manifestare academică, precum cea de faţă: «Spun unii că oasele leului, ciocnindu-se unul de altul, scot scântei. Deci şi aceasta o imită mintea care se îndeletniceşte prin fire cu cunoaşterea şi cu slujirea lui Dumnezeu, întrucât caută adevărul prin dezbateri, lovind între ele gândurile evlavioase ca pe nişte oase şi aprinzând astfel focul cunoştinţei». Este subliniat aici folosul pe care îl poate aduce dezbaterea teologică pentru cel care face aceasta nu ca pe un simplu exerciţiu al minţii, ci din dorinţa unei tot mai mari apropieri de taina lui Dumnezeu și de taina omului. Desigur, dezbaterea - mai ales cea teologică - nu este una uşoară. Aceasta deoarece implică puncte de vedere diferite, nu întotdeauna împărtăşite de celălalt, înţelegeri, de multe ori diferite, nu însă neapărat greşite. Dacă acestea sunt prezentate, susţinute cu bună cuviinţă, cu preţuire şi dragoste faţă de celălalt, cu dorinţa de a propune, nu de a impune un punct de vedere, dialogul nu poate fi altfel decât constructiv pentru toţi cei implicaţi”.
În urma experienței acumulate de-a lungul anilor și datorită numărului mare de participanți, care crește în fiecare an, întâlnirea organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” reprezintă unul dintre cele mai mari și importante activități științifice dedicate doctoranzilor.
„Simpozionul Studia Theologica Doctoralia se folosește de toate pârghiile posibile: cele științifice, cele academice, cele duhovnicești în același timp, pentru a ajunge la o singură finalitate, cea a mărturisirii credinței în Dumnezeul Cel Viu”, le-a transmis părintele decan Cezar-Paul Hârlăoanu profesorilor și doctoranzilor prezenți.
Tot în cadrul sesiunii inaugurale a avut loc și lansarea celui de-al XVI-lea volum al simpozionului, „Discursul teologic, cuvântul care zidește și vindecă. Valențe ale cercetărilor doctorale actuale”, coordonat de pr. prof. Viorel Sava și publicat la Editura Doxologia, precum și la publicația Institutului de Teologie Ecumenică, Ortodoxie Răsăriteană și Patrologie a Universității din Graz, Austria.