În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântarea Sfântului Dimitrie pentru Protopopiatul Vălenii de Munte
Luni, 11 martie, în cea de-a patra zi de pelerinaj care se desfășoară în Arhiepiscopia Bucureștilor, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a poposit la mai multe parohii din Protopopiatul Vălenii de Munte, județul Prahova. Delegația a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a reiterat invitația celor prezenți de a participa la sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor în data de 13 iulie.
În ajun, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost dusă la mănăstirea prahoveană Zamfira, unde a fost întâmpinată de obștea monahală și mulțime de credincioși iubitori de sfinți, și dusă în procesiune în interiorul bisericii așezământului monahal.
În dimineața zilei de luni, 11 martie, racla a plecat de la mănăstirea prahoveană și a poposit preț de câteva clipe în fața bisericii Parohiei Poiana Vărbilău, urmând apoi traseul spre Parohia Vărbilău 2, unde a rămas aproximativ o jumătate de oră în Altarul de vară din vecinătate, spre închinarea credincioșilor. Aici, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a evidențiat hărnicia acestei comunități parohiale: „Poposim în această parohie și într-o localitate care are aproximativ 600 de ani de istorie. În acești 600 de ani oamenii au fost cinstitori de Dumnezeu și îndeosebi aici, unde ne aflăm, închinători ai Sfântului Ierarh Nicolae, căruia i-au ridicat o biserică în urmă cu peste 300 de ani. (...) A rânduit Dumnezeu ca în urmă cu puțin timp, alături de vechea biserică a localității să fie înălțată o biserică frumoasă într-un timp scurt, cu ajutorul generos al Consiliului local. De aceea, părintele protoiereu a inclus în programul acestui pelerinaj și popasul la dumneavoastră. Ne rugăm ca Sfântul Dimitrie, cel care a fost următor al vieții Sfântului Nicolae, cinstit în această parohie, să ne ajute tuturor și să ne inspire pe fiecare în lucrarea lui”.
Delegația cu racla Sfântului Cuvios Dimitrie a pornit apoi din zona Slănicului spre Valea Teleajenului, unde a oprit la Parohia Mănăstirea din Vălenii de Munte, ca o rememorare a evenimentului din 14 august 1946, când moaștele Sfântului Dimitrie au mai binecuvântat comunitatea: „De curând, am aflat că în urmă cu aproape 80 de ani, mai precis în ajunul hramului acestei biserici, la 14 august 1946, la invitația preotului de atunci, într-o perioadă foarte grea de încercări, de secetă și de lipsuri, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au poposit în această parohie pentru două ceasuri. Nu știm exact dacă în afară de Parohia Mănăstirea au mai poposit și în alte locuri. Prin venirea lor, atunci și acum, întreaga zonă primește binecuvântare”.
Traseul a continuat la parohiile Valea Sâlpului, Izvoarele și Măneciu Ungureni, la cea din urmă, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul rostind un cuvânt de învățătură în care a apreciat lucrările la această parohie, păstorită de părintele Mihail Peneș, protopop al Protoieriei Vălenii de Munte. „Aici s-au făcut importante lucrări de restaurare și înfrumusețare, după cum se vede. Pentru aceasta s-a ostenit mult părintele protoiereu și lucrarea unui preot se derulează între predicarea cuvântului lui Dumnezeu și sporirea frumuseții lăcașului în care slujește. (...) O biserică frumos împodobită ca aceasta vorbeşte despre credința, dragostea și jertfelnicia credincioșilor și a preoților deopotrivă. Biserica în care ne aflăm are 160 de ani de istorie. O istorie pe care oamenii locului o cunosc, la care se adaugă alte realizări și împliniri, care constituie o mare bucurie a preoților și a credincioșilor acestui loc. Suntem recunoscători lui Dumnezeu că Sfântul Cuvios Dimitrie poposește la marginea eparhiei, unde altădată era o cale de trecere din Țara Românească către Ardeal”, a spus Preasfinția Sa.
Pelerinajul a continuat la parohiile Nucșoara, Valea Plopului, Drajna de Jos și Lipănești, la cea din urmă fiind săvârșită Taina Sfântului Maslu.
Mâine, 12 martie, manifestarea duhovnicească va continua în mai multe parohii și așezăminte monahale din Protopopiatul Urlați.
Citeşte şi: Continuă binecuvântarea Cuviosului Dimitrie cel Nou pentru prahoveni