De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântări arhierești la Mănăstirea Rohia
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al aceleiași eparhii, în Duminica a 29-a după Rusalii, la Mănăstirea „Sfânta Ana”-Rohia, judeţul Maramureş.
Teologul Ioan Vlăduţ Marchiş a fost hirotonit în cadrul slujbei întru diacon pe seama Mănăstirii Rohia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu.
Pornind de la pasajul evanghelic rânduit a fi citit în această duminică, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învăţătură despre recunoştinţa faţă de Dumnezeu pentru toate darurile, cu referire la cei 10 leproşi vindecaţi de Mântuitorul, din care doar unul s-a întors să-I mulţumească pentru binele făcut: „Trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru toate zilele vieţii noastre pe care Dumnezeu ni le-a dat nouă, tuturor celor care ne-am născut şi am văzut lumina zilei”.
După încheierea slujbei, arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, a mulţumit ierarhilor pentru prezența în mijlocul obștii monahale. În continuare a fost prezentat volumul „Comunicare, Comuniune, Liturghie şi Filantropie în vreme de pandemie”, care cuprinde comunicatele, predicile la pasajele evanghelice - dar cu mesaje duhovniceşti în aceste vremuri încercate. Cartea prezintă documente de mărturie şi mărturisire, precum şi activitatea social-filantropică desfăşurată de episcopie în această perioadă. La final, cei doi ierarhi au primit în dar câte o icoană pictată cu Sfântul Antonie cel Mare.