De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica din incinta MApN, sfinţită de Patriarhul României
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit luni, 9 decembrie 2019, noua biserică ridicată în incinta Ministerului Apărării Naţionale (MApN), cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. La slujba sfinţirii locaşului de cult au participat general (r) Nicolae Ionel Ciucă, ministrul apărării naţionale, general-locotenent Daniel Luca Petrescu, şef al Statului Major al Apărării, preoţi militari, precum şi angajaţi care fac parte din structurile ministerului.
Din soborul de slujitori au făcut parte pr. Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc; pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator, director al Publicaţiilor Lumina; pr. Florin Viorel Vlădoiu, inspector general şi șef al Secţiei Asistenţă Religioasă; pr. Bogdan Ioan Burghiu, slujitor la biserica din incinta MApN, precum şi mai mulţi preoţi militari. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de sfinţire, Patriarhul României a subliniat că „este o frumoasă tradiţie românească de a avea împreună instituţiile mari ale jertfelniciei poporului român. Ministerul Apărării Naţionale este vizavi de Catedrala Naţională, care este dedicată sărbătorii Înălţării Domnului şi eroilor români din toate timpurile şi din toate locurile. Această biserică nouă, sfinţită astăzi, este pusă sub patronajul sau ocrotirea spirituală a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care este şi patronul spiritual al Armatei Române, şi a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Deci, avem o biserică pentru personalul din Ministerul Apărării Naţionale, întrucât, aşa cum se aude foarte des la toate slujbele Bisericii Ortodoxe Române, noi ne rugăm pentru conducerea ţării, pentru mai-marii oraşelor şi satelor şi pentru iubitoarea de Hristos armată. Or, dacă armata este iubitoare de Hristos, trebuie să aibă şi locaşuri de cult în care se aduce cinstire Preasfintei Treimi, Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În continuare, Preafericirea Sa a explicat că, în general, capelele sau paraclisele armatei au ca ocrotitori sfinţi militari. „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, a fost şi sfântul ocrotitor al armatelor lui Ştefan cel Mare. Pe steagul de luptă era chipul Sfântului Gheorghe şi acest steag se păstrează pe Muntele Athos, la Mănăstirea Zografu, dar şi la noi în ţară există un exemplar. Pe el este scrisă o rugăciune prin care Ştefan cel Mare îi cerea ajutorul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, rugându-l să-l ajute şi atunci, aşa cum l-a ajutat de mai multe ori când i-a biruit pe năvălitorii otomani. Deci, vedem o familiaritate, o prietenie între Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi ocrotitorul armatei sale, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că biserica este locul în care oamenii se întăresc duhovniceşte prin Sfintele Taine. „Această biserică, aşa cum s-a auzit în rugăciunea cea mare pe care am citit-o în genunchi în faţa Sfintei Mese din Sfântul Altar, se spune că este liman celor înviforaţi, este vindecare celor bolnavi şi diavolilor înfricoşare. Această biserică este un loc în care noi ne întărim duhovniceşte, în care ne plângem păcatele, primim iertare prin Taina Spovedaniei şi ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ca să avem în noi viaţa lui Hristos, Care a biruit păcatul, iadul şi moartea şi ne-a dăruit nouă învierea şi înfierea prin Sfântul Botez. Deci, această biserică numită şi paraclis este un loc de consolare, de mângâiere. Cuvântul paraclis în limba greacă înseamnă consolare, mângâiere, întărire duhovnicească”, a arătat Preafericirea Sa.
La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat faptul că prin înfrumuseţarea şi împodobirea locaşurilor de cult noi înfrumuseţăm de fapt propriul nostru suflet: „Biserica cinsteşte nu numai binele şi adevărul, ci şi frumuseţea, pentru că frumuseţea vizuală a unei biserici este o icoană a frumuseţii, a slavei neapuse din Împărăţia cerurilor. De aceea, într-o cântare se spune: «în biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta, Născătoare de Dumnezeu». Adică, în această biserică, noi avem arvuna vieţii veşnice. Frumuseţea veşmintelor, a icoanelor, frumuseţea obiectelor de cult, toate ne trimit la o frumuseţe netrecătoare, veşnică, aceea a Împărăţiei cerurilor. Unul dintre Sfinţii Părinţi a numit biserica «cerul pe pământ» şi noi adăugăm: ca pe pământeni să-i înalţe duhovniceşte la ceruri. Avem o poartă a cerului care s-a sfinţit astăzi. Orice biserică nou sfinţită este o nouă poartă a cerului (...). În biserică ni se dăruieşte iertarea păcatelor, arvuna fericirii veşnice şi arvuna vieţii veşnice, aşa cum ne-au spus cele trei Evanghelii pe care le-am citit atunci când am înconjurat biserica şi am sfinţit-o în cele patru puncte cardinale.”
Ordine, ranguri şi diplome bisericeşti
La final, Patriarhul României a oferit ordine, ranguri şi diplome bisericeşti persoanelor care au contribuit în mod deosebit la ridicarea noului locaş de cult din incinta MApN. Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni a fost oferit generalului (r) Nicolae Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale, iar Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni: generalului-locotenent Daniel Luca Petrescu, șeful Statului Major al Apărării; generalului-maior Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apărării; generalului de brigadă Gheorghe Nistor, șeful Direcției Domenii și Infrastructuri, și lui Mihai Fifor, fost ministru al apărării naționale. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit colonelului inginer Leonard Mocanu, director adjunct al Statului Major al Apărării.
Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, a fost primită de: inginer Mădălin Gabriel Grosu, funcționar public în cadrul Secției Asistență Religioasă; Laurențiu Liviu Tudor, maistru militar principal; Marian Mănoiu, personal civil contractual în cadrul Centrului de Intervenție în Situații de Urgență din Armata României-Tunari; Constantin Vlăgeoiu, personal civil contractual în cadrul Centrului de Intervenție în Situații de Urgență din Armata României-Tunari; Constantin Podaru, personal civil contractual în cadrul Centrului de Intervenție în Situații de Urgență din Armata României-Tunari; sublocotenent Bogdan Necșoiu, Centrul de Studii și Proiectare Construcții Militare al Armatei.
Diploma omagială 2019 - „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” - a fost oferită lui Codrin Munteanu, secretar general al Ministerului Apărării Naționale; colonelului-inginer Andrei Stanciu, șeful Centrului de Studii și Proiectare Construcții Militare al Armatei; colonelului-inginer Constantin Coșfreț, locțiitorul șefului Centrului de Studii și Proiectare Construcții Militare al Armatei și proiectant al bisericii; colonelului-inginer Mihai Cârlan, șeful Centrului de Intervenție în Situații de Urgență din Armata României; căpitanului-arhitect Georgian Mircea Dima, arhitectul bisericii; colonelului Gabriel Ionică, șeful Centrului de Domenii și Infrastructuri nr. 1, București, precum și donatorilor de materiale de construcții pentru biserică: Valentin Porumbin Lazurca, Cosmin Ionuț Fleancu și colonel în rezervă Ion Fleancu.
Preafericirea Sa a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici părintelui Florin Viorel Vlădoiu, inspector general, șef al Secției Asistență Religioasă. Diploma omagială 2019 - „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” - a fost oferită preotului militar Bogdan Ioan Burghiu, slujitor al bisericii nou-sfințite.
Construirea bisericii din incinta MApN a început în anul 2018, la iniţiativa generalului-maior Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apărării, prin străduinţa preotului militar Florin Viorel Vlădoiu, în timpul mandatului ministrului apărării naţionale Mihai Fifor, cu sprijinul generalului Nicolae Ionel Ciucă, la acea vreme şef al Statului Major al Apărării. Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată la data de 22 iunie 2018 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar lucrările propriu-zise au debutat în luna iulie a aceluiaşi an.