De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica „Maica Precista” din Ploiești a fost resfințită
Biserica „Maica Precista” din municipiul Ploiești, care timp de 11 ani a trecut printr‑un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, a fost resfințită duminică, 28 mai 2023. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal. La final, cei care s‑au implicat în lucrările realizate la sfântul lăcaș au primit distincții din partea Preafericirii Sale.
Biserica „Maica Precista” din Protoieria Ploiești Nord este unul dintre cele mai frumoase și mai vechi lăcașuri de rugăciune ale acestui oraș. A fost edificat în anul 1820 de domnitorul Ioan Alexandru Suțu, depășind două veacuri de la zidire şi remarcându‑se în peisajul urban ce ne amintește de înfățișarea vechiului Ploiești, prin turlele sale zvelte și frumosul pridvor brâncovenesc deschis, susținut de 12 coloane de piatră cu capiteluri aurii.
Pentru orașul Ploiești și comunitatea parohială, ziua de duminică a însemnat încununarea bucuriei readucerii la frumusețea cea dintâi a bisericii, unde nume importante ale istoriei și ale culturii românești și‑au plecat genunchii la rugăciune.
Ziua de sărbătoare a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în vecinătatea bisericii, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ‑bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Mihai‑Constantin Mușat, secretar patriarhal la cancelaria Biroului de protocol al Patriarhiei Române; pr. paroh Ștefan Mușat; pr. Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii Curtea Veche, Paraclis Patriarhal din București; pr. Pompiliu Dinu, parohul Bisericii Șerban Vodă din Capitală; pr. Anton Savelovici și pr. Mihai Ristache, slujitori la Biserica „Maica Precista”, precum și alți clerici de la parohii învecinate.
În zi de sărbătoare, credincioșii și pelerinii s‑au putut închina la moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, aflată în patrimoniul sacru al lăcașului de rugăciune, precum și la racla cu un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, adusă pentru acest eveniment de la Reședința Patriarhală.
„Dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii lui Hristos”
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat că Duminica a 7‑a după Paști, prin pasajul evanghelic rânduit, de la Ioan 18, 1‑3, ne arată că „dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii lui Hristos”: „Duminica a 7‑a după Paști face legătura între Înălțarea Domnului întru slavă la cer și Pogorârea Sfântului Duh pe pământ pentru întemeierea Bisericii lui Hristos, ca adunare a popoarelor în iubirea Preasfintei Treimi prin dreaptă credință și prin botez. Această duminică a fost statornicită de Biserică în această perioadă pentru că Sinodul 1 Ecumenic din anul 325 și‑a deschis lucrările în data de 20 mai. De aceea, Sfinții Părinți au considerat că trebuie o duminică cu semnificație profundă, și anume cea a Părinților de la Sinodul 1 Ecumenic, ca să ne arate că numai prin mărturisirea dreptei credințe, adică a recunoașterii dumnezeirii lui Iisus Hristos, poate omul să ajungă la dobândirea slavei din Împărăția cerurilor. Numai mărturisind dreapta credință poate omul dobândi viața veșnică în iubirea Preasfintei Treimi. Această dreaptă credință se mărturisește, se menține și se transmite prin lucrarea Duhului Sfânt, iar această lucrare este una permanentă în Biserică, deoarece Hristos Cel înălțat la cer continuă să fie tainic prezent în Biserica Sa prin harul Sfântului Duh. (...) Aici avem o mare taină, și anume cea a prezenței lui Hristos în sufletele credincioșilor prin mărturisirea dreptei credințe și împărtășirea cu Trupul și Sângele Său. Această taină mare a Înălțării Domnului și a Pogorârii Duhului Sfânt înseamnă taina prezenței active, sfinte și lucrătoare a lui Hristos în Biserica Sa prin harul Preasfântului Duh”.
De asemenea, Preafericirea Sa a explicat că Mântuitorul afirmă unitatea dintre El și Tatăl și egalitatea lor ca Persoane, ceea ce i‑a determinat pe Părinții de la Sinodul 1 Ecumenic să declare deoființimea lor. „După ce Iisus afirmă unitatea din Sfânta Treime, comuniunea, egalitatea și deoființimea lui Hristos‑Fiul cu Dumnezeu Tatăl, Se roagă și pentru unitatea Bisericii, pentru unitatea celor care vor crede în El pe baza predicii Evangheliei de către ucenicii Săi în lume. Evanghelia este foarte bogată în înțelesuri duhovnicești și ne arată aici cât de mare este responsabilitatea păstorilor pentru menținerea unității Bisericii. Apostolul care s‑a citit astăzi este luat din capitolul 28 din cartea Faptelor Apostolilor, în care Sfântul Apostol Pavel se întâlnește cu preoții din Milet, de lângă Efes, și le vorbește despre faptul că după ce el va pleca vor veni în turmă învățători vicleni, care vor duce la rătăcire pe mulți și‑i avertizează pe păstori să păstreze dreapta credință și unitatea Bisericii, ceea ce ne face să înțelegem că atunci când Sfinții Părinți au ales atât Evanghelia care s‑a citit astăzi, cât și Apostolul, au avut în vedere aceeași temă - păstrarea unității Bisericii. Unitatea Bisericii se păstrează prin mărturisirea dreptei credințe, iar dreapta credință este mărturisirea că Iisus Hristos din Nazaret nu este un simplu om, ci este Fiul Veșnic al lui Dumnezeu, Care din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor S‑a făcut Om, ca să dăruiască oamenilor muritori viață veșnică în iubirea Preasfintei Treimi”, a reliefat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În finalul cuvântului, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat semnificația celor trei pasaje evanghelice care se citesc la momentul înconjurării bisericii care se sfințește: „Locul în care ne pregătim pentru viața veșnică este biserica - lăcaș de închinare. De aceea, sfințirea sau resfințirea unei biserici într‑un oraș sau într‑un sat este o mare binecuvântare atât pentru Biserică, dar și pentru localitate. Cu apa sfințită cu care sfințim biserica în exterior și în interior se sfințesc la sfârșit și credincioșii prezenți și duc cu ei harul Preasfintei Treimi în familiile lor. Când se sfințește o biserică ortodoxă, sfințirea începe în exterior, se citesc trei Evanghelii și apoi se bate în porțile bisericii, care sunt simbolul porților cerești. Cele trei Evanghelii au în finalul lor trei mari adevăruri. Prima Evanghelie se termină cu aceste cuvinte pe care Mântuitorul le‑a spus Sfântului Apostol Petru: «Orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri». Adică, în biserică este locul unde se iartă păcatele și se dăruiește posibilitatea mântuirii. A doua Evanghelie spune: «Fericiți sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și‑l împlinesc», iar a treia Evanghelie se termină cu aceste cuvinte: «Oile Mele ascultă de glasul Meu și Eu le cunosc pe ele, și ele vin după Mine. Și eu le dau viață veșnică și nu vor pieri în veac». Deci, în biserică, aici, în lăcașul de închinare, noi primim iertarea păcatelor, arvuna fericirii veșnice și arvuna vieții veșnice”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Distincții pentru ostenitori și binefăcători
În continuare, în semn de mulțumire și de prețuire pentru dragostea de lăcașuri sfinte și pentru eforturile depuse în finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare a lăcașului de cult, Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit celor care s‑au implicat în executarea acestora o serie de distincții. Părintele paroh Ștefan Mușat a primit Ordinul „Maica Domnului Oranta”, iar preoții coslujitori Anton Savelovici și Mihai Flavius Ristache au primit rangul de iconom stavrofor. De asemenea, Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni a fost oferit lui Andrei Volosevici, primarul municipiului Ploiești; Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost acordat foștilor primari ai orașului, Adrian Dobre și Iulian Bădescu, iar deputatul Rodica Paraschiv a primit Ordinul „Maria Brâncoveanu”.
Totodată, mai mulți binefăcători au primit Diploma omagială 2023 - „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” cu medalie. Consiliului parohial i‑a fost oferită distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar Comitetului parohial distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
Pentru această parohie, Preafericirea Sa a oferit o cruce de binecuvântare confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, tămâie din Oman, precum și cărți apărute recent la Editurile Patriarhiei Române.
La rândul său, părintele paroh Ștefan Mușat i‑a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu Maica Domnului. O icoană a fost oferită și Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Sfințirea bisericii înnoite
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, au săvârșit slujba de sfințire a bisericii.
După înconjurarea lăcașului de rugăciune impresionant prin frumusețea sa arhitecturală, stropirea cu agheasmă și ungerea cu Sfântul și Marele Mir, a urmat rânduiala din interior, care a cuprins așezarea moaștelor mucenicești în piciorul Sfintei Mese și pecetluirea acesteia, fiind împodobită și pregătită pentru sfintele slujbe.
De asemenea, au fost sfințite icoanele din secolul al 19‑lea de pe catapeteasma barocă și pictura restaurată a bisericii, realizată în tehnica fresco, între anii 1967 şi 1973, de către profesorul Iosif Keber.
În timpul reparațiilor capitale, realizate cu atenție și migală, biserica a fost tencuită din nou, pardoseala veche înlocuită cu una nouă din marmură cu modele, acoperișul schimbat în totalitate cu învelitoare de tablă de cupru, iar cele 60 de firide de la baza turlelor și de la pridvor au fost pictate din nou și placate cu sticlă pentru protecție împotriva intemperiilor. În tot acest timp, lăcașul a fost împodobit cu odoare noi.
Biserica „Maica Precista”, cu hramul istoric „Adormirea Maicii Domnului”, a mai primit în ziua resfințirii și hramurile „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” și „Sfântul Ioan Botezătorul”. Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Române, la eveniment au fost prezenți peste 3.000 de credincioși.
Lăcașul de rugăciune este situat pe strada Armoniei, nr. 3, în municipiul Ploiești, la întretăierea cu strada Mihai Bravu.