De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica Mănăstirii Piatra Sfântă din Iași, târnosită de trei ierarhi
În Duminica a 21-a după Rusalii, 16 octombrie 2022, biserica Mănăstirii „Piatra Sfântă” Tărâța din Bârnova, având hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost sfințită. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Sute de ieșeni au participat la slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii „Piatra Sfântă”, un moment istoric pentru obștea așezământului monahal. Pentru a marca acest eveniment deosebit, obștea Mănăstirii Putna, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cu sprijinul părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a oferit mănăstirii ieșene zilele trecute, în dar, un fragment din moaștele Sfântului Iacob Putneanul (o părticică din mâna dreaptă a sfântului), iar cu acest prilej, biserica a primit ca al doilea patron pe sfântul ierarh.
După târnosirea bisericii, soborul slujitor și credincioșii au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită în Altarul de vară al mănăstirii.
Predica de după citirea pasajului evanghelic a fost rostită de Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul, care a afirmat că, prin cuvântul lui Dumnezeu, creștinii ajung în Împărăția Lui: „Împărăția lui Dumnezeu este în lăuntrul vostru, sămânța se seamănă în lăuntrul nostru. Așadar, Împărăția lui Dumnezeu nu este departe, este aproape, ba chiar este în lăuntrul nostru. Fiecare, într-un mod conștient sau inconștient, ne dorim Împărăția lui Dumnezeu, simțind că aici nu avem o cetate stătătoare, ci o căutăm pe cea care o să vină. Domnul nu obosește să vină și să ne cheme mereu, oricât de căzuți suntem în această lume. El vine și ne cheamă mereu și mereu. Împărăția lui Dumnezeu crește! Ce înseamnă acest lucru? Începem cu o mică rugăciune, începem cu un mic post, începem cu o mică lucrare în Biserică, indiferent care ar fi ea. Să nu deznădăjduim! Dacă suntem la parter sau la demisol, nu ne dorim pur și simplu să sărim la etajul 10, ci începem de jos și călcăm treaptă cu treaptă, pentru că Împărăția lui Dumnezeu crește până când ea ne cuprinde și ne dă această garanție, încă din această lume, că viața nu se termină aici, iar ceea ce ne promite Domnul este real cu adevărat, și este tare frumos”.
Pentru întreaga sa lucrare săvârșită la Mănăstirea „Piatra Sfântă”, părintele stareț Cristofor Ruxandu a primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”. De asemenea, sprijinitorii așezământului monahal au primit distincții de vrednicie și o ediție a Sfintei Scripturi. Tot la finalul Sfintei Liturghii, cei trei ierarhi, precum și părintele stareț au primit din partea municipalității și a cetățenilor din Iași, prin intermediul primarului Mihai Chirica, o diplomă de recunoștință.