În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Conferință clericală în Arhiepiscopia Bucureștilor
Preoții și diaconii protopopiatelor din Capitală și din județul Ilfov, preoții de caritate, preoții misionari din unitățile de învățământ, preoții militari și preoții slujitori la cimitirele de stat s-au întrunit luni, 31 octombrie, în cadrul primei sesiuni a Conferinței pastoral-misionare de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Lucrările s-au desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Întrunirea a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a acordat Excelenței Sale Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în România, aflat la finalul misiunii diplomatice în țara noastră, Ordinul „Sfântul Antim Ivireanul” pentru mireni, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de prețuire și recunoștință pentru activitatea sa de promovare și intensificare a relațiilor culturale dintre cele două state.
În continuare, clericii s-au întrunit în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, unde s-au desfășurat lucrările conferinței administrativ-pastorale, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Din prezidiu au făcut parte și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Preafericirea Sa a adresat un cuvânt de bun venit și a rostit cuvântul de deschidere a lucrărilor conferinței, intitulat „Rugăciunea neîncetată dăruiește creștinului pacea, bucuria și lumina slavei taborice a Preasfintei Treimi”.
În cadrul lucrărilor au fost susținute trei referate care au prezentat aspecte semnificative din viața, opera și lucrarea celor trei sfinți isihaști cărora le-a fost închinat Anul comemorativ 2022: Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, și Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț.
Primul referat, intitulat „Rugăciunea, vreme a descoperirii dumnezeiești, în învățătura Sfântului Simeon Noul Teolog”, a aparținut diaconului Mihai-Iulian Grobnicu, inspector eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În prezentare, vorbitorul a subliniat că în învățătura Sfântului Simeon Noul Teolog este evidențiat faptul că „în rugăciune Dumnezeu nu doar ascultă, ci, mai ales, Se descoperă pe Sine, învățându-l pe om să asculte și să interiorizeze această descoperire. În rugăciune, nu doar omul este cel care-I vorbește lui Dumnezeu, ci, în primul rând, Dumnezeu i Se descoperă omului, învățându-l pe acesta ce se cuvine a face și a grăi”, concluzionând: „Dimensiunea revelatorie a acesteia se adaugă celorlalte aspecte, de solicitare, de mulțumire și de laudă, precizându-i rolul esențial în parcursul dezvoltării duhovnicești și al cunoașterii lui Dumnezeu. Mărturia Sfântului Simeon Noul Teolog nu face doar să aducă lumină asupra modului creștin de a înțelege relația omului cu Dumnezeu și a felului de a percepe câte ceva din ceea ce este Dumnezeu, ci îndeamnă la o luare în serios a statutului de persoană renăscută în Hristos. Acest angajament ferm se cere și în ceea ce privește rugăciunea și atitudinea creștinului față de rugăciune”.
În cadrul următoarei prelegeri, intitulată „Metodele pre-palamite și sinteza Sfântului Grigorie Palama”, diaconul Florin-Ciprian Petre, secretar patriarhal la Biroul de presă și relații publice al Patriarhiei Române, a prezentat metodele psihofizice ale rugăciunii isihaste la Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Cuvios Nichifor din singurătate (Isihastul) și Sfântul Cuvios Grigorie Sinaitul, evidenţiind modul în care cele trei modele sunt sintetizate în gândirea Sfântului Grigorie Palama: „Sfântul Grigorie Palama ajunge într-o altă etapă, realizând o «teologie a rugăciunii», punând în lumină posibilitatea și realitatea unei relații profunde de comuniune între Creator și creatură prin acest mijloc al rugăciunii, susținând, de asemenea, că practica concretă a acesteia poate și trebuie să se fundamenteze pe baza metodelor amintite anterior”.
Ultima intervenție a aparținut părintelui prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, având titlul „Sfântul Paisie de la Neamț și mișcarea de înnoire duhovnicească a monahismului ortodox în Țările Române, în secolul al XVIII-lea. Context istoric și bisericesc”. Părintele profesor a prezentat caracteristicile mișcării de înnoire a vieții monahale, inaugurată de Sfântul Paisie de la Neamț, respectiv lucrarea de traducere și revizuire din limba greacă în limbile slavonă și română a textelor filocalice, practicarea rugăciunii lui Iisus, respectiv povățuirea sau paternitatea duhovnicească.
În încheiere, participanţii au vizionat filmul „Rugăciunea, cale spre desăvârșire”, realizat de TRINITAS TV. La plecare, clericii au primit în dar din partea Preafericirii Sale volumele „Sfântul Ioan Casian. Texte alese. Vol. 1”, „Florilegiu patristic despre rugăciunea Tatăl nostru”, apărute la Editura „Cuvântul Vieții”, precum și lucrarea „Despre legea duhovnicească. Despre cei ce-și închipuie că se îndreptățesc din fapte”, a Sfântului Marcu Ascetul, apărută la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.