În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Conferinţă despre rugăciune susţinută la Sibiu
Organizaţia Tinerilor din Sibiu (OTS) a inițiat conferinţa „Rugăciunea, scară spre cer”, susţinută de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la care au participat studenţi de la Universitatea „Lucian Blaga” şi de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Conferinţa a avut loc vineri, 11 martie, după slujba Pavecerniţei oficiată în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, la care tinerii din OTS au dat răspunsurile liturgice. Evenimentul a fost organizat în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”.
În prelegerea susţinută, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre rugăciunea particulară şi rugăciunea în comun a Bisericii, despre felurile rugăciunii şi despre importanţa acesteia pentru viaţa duhovnicească a fiecărui credincios. Ierarhul a explicat tinerilor rolul rugăciunilor de pocăinţă în perioada de postire.
„În rugăciunile de cerere, la loc de cinste se află rugăciunea de pocăinţă. Îi cer lui Dumnezeu să-mi ierte păcatele mele, iar starea de pocăinţă nu este una declarativă. Observaţi că acum, în timpul postului, avem multe rugăciuni însoţite de metanii. Metania nu este un simplu exerciţiu fizic, ci este mai mult decât atât. Cea mai frumoasă rugăciune de pocăinţă care se face acum cu metanii este rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. (...) Este o luptă între păcate şi virtuţi, iar concluzia este că trebuie să vedem bârna din ochiul meu şi nu paiul din ochiul semenului”, a subliniat ierarhul.
La finalul conferinţei, ierarhul a oferit cărţi de rugăciune şi diplome tinerilor care au participat la concursul de creaţie „Rugăciunea, scară spre cer”, desfăşurat în această perioadă prin eforturile OTS.