Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferința internațională „Misiune pentru demnitatea umană”, la Cluj-Napoca
În perioada 8-12 septembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca a avut loc Conferința internațională „Misiune pentru demnitatea umană - Provocări din interiorul și din afara regiunii Mării Negre”.
La eveniment au fost prezenţi peste 100 de participanți, din peste 30 de țări de pe patru continente: Europa, America, Africa și Asia. În cele patru zile au fost susținute în jur de 50 de lucrări, grupate în opt sesiuni tematice. Ceremonia de deschidere a avut loc la 8 septembrie, în aula facultății, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a prorectorului Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, prof. dr. Adrian Petrușel, a prof. Olga Lukács de la Institutul Star UBB Cluj-Napoca, decan al Facultății de Teologie Reformată și Muzică, a arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și a prof. Norbert Hintersteiner, reprezentant al Asociației Internaționale pentru Studii de Misiune (IAMS) la nivel mondial, organizatoare a întâlnirii.
Moderatorii ceremoniei, pr. conf. dr. Cristian Sonea, președinte IAMS și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și Clara-Antonia Csiszar, cadru didactic la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Cluj-Napoca și la Universitatea Privată Catolică din Linz, Austria, au adresat un cuvânt de bun-venit şi au subliniat câteva aspecte legate de tema conferinței.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a adresat câteva îndemnuri duhovnicești participanţilor, subliniind că „cei care Îl iubesc pe Domnul Iisus Hristos se luptă pentru dreptate și demnitate”.
„Misiunea făcută de dumneavoastră pentru demnitatea umană ar fi tare eficientă, dacă am fi una, așa cum ne îndeamnă Mântuitorul. Dezbinarea este de la cel rău, iar unitatea de la Iisus Hristos. Noi ne străduim să refacem unitatea și acest gând vreau să vi-l pun la inimă, atât cât puteți, să vă luptați pentru unitate. Să refacem unitatea creștină!”, a spus ierarhul.
Conferința, organizată de IAMS, regiunea Europa, președinte pr. conf. dr. Cristian Sonea, în colaborare cu UBB, Institutul Star UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Centrul de Studii Ecumenice și Inter-Religioase, Centrul de Misiune și Studii Nomocanonice, Școala Doctorală Religie-Cultură-Societate, s-a desfășurat în mai multe săli din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă clujeană.
„Conferința explorează modul în care regiunea Mării Negre este nu doar o axă geopolitică, ci și o axă misionară și teologică, a cărei importanță strategică, deși în creștere, nu a fost încă studiată în profunzime. Întreprinderile misionare ale tradițiilor creștine sau ale altor tradiții de credință, fie că au apărut în regiune, fie că au venit din alte părți, au modelat societățile și au fost cruciale pentru formarea identității”, a spus președintele Asociației Internaționale pentru Studii de Misiune, regiunea Europa, pr. conf. dr. Cristian Sonea.