De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferință pastoral-misionară de toamnă la Palatul Patriarhiei
În Aula Magna a Palatului Patriarhiei a avut loc luni, 11 noiembrie 2019, Conferința pastoral-misionară de toamnă a clericilor din cele șase protopopiate ale Capitalei, din județul Ilfov, a preoților de caritate, din instituțiile de învățământ, de la cimitire, precum și din cadrul MAI și MApN. Întâlnirea a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cuvântul intitulat „2019 - Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română”.
Conferința pastoral-misionară de toamnă de la Palatul Patriarhiei a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșite în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La eveniment au participat preoții din cele șase protopopiate din Capitală, din județul Ilfov, preoții de caritate, preoții misionari din unitățile de învățământ, preoți militari, precum și preoți slujitori la cimitirele de stat.
Sesiunea conferinței a fost deschisă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit cuvântul de deschidere intitulat „2019 - Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română”. În continuare a avut loc prezentarea celor trei referate, sub formă de rezumat.
Părintele prof. dr. Mihail Simion Săsăujan, consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a susținut referatul intitulat „Patriarhul Nicodim Munteanu (1939-1948) - înțelept păstor al Bisericii Ortodoxe Române în vremuri tulburi ale istoriei României”. „Într-un context istoric politic foarte dificil, Patriarhul Nicodim a încercat să ducă o politică de echilibru, prin care, pe de o parte, să evite intrarea în conflict a Bisericii Ortodoxe Române cu Statul, iar pe de altă parte, să mențină Biserica, ca o entitate aparte, fără a deveni anexa unei alte instituții. Mutațiile foarte rapide survenite au făcut pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române să înțeleagă că nu era prea mult loc de manevră, limitând în același timp universul ideal al opțiunilor posibile. După abdicarea lui Carol al 2-lea, la 6 septembrie 1940, marele voievod de Alba Iulia, Mihai, a depus jurământul de credință la Palatul Regal în fața generalului Ion Antonescu, a Patriarhului Nicodim Munteanu și a lui Dimitrie Lupu, președintele Curții de Casație și Justiție. În aceeași zi, a primit în Catedrala Patriarhală din București, din mâinile aceluiași Patriarh Nicodim, ungerea cu Sfântul și Marele Mir, devenind rege al României. Patriarhul a fost alături de regele Mihai ca singură sursă legitimă de putere în acești ani”, a spus părintele prof. Mihail Simion Săsăujan.
În continuare, părintele prof. dr. Constantin Preda, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a prezentat tema „Patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986) - erudit teolog și promotor al traducerii de texte patristice în limba română”. „A fost un patriarh al relațiilor multilaterale cu lumea creștină, al deschiderii noastre către Europa și lumea întreagă. Acolo unde participa Patriarhul Iustin, cuvântul său exprima maximă competență. Tema teologică centrală în tot ce a scris în anii săi de patriarhat a fost Biserica locală. Paginile scrise asupra acestui subiect important al eclesiologiei ortodoxe constituie deja texte de referință. A avut inițiativa traducerii Sfintei Scripturi, văzând astfel lumina tiparului o nouă ediție a Noului Testament în anul 1979, ulterior Biblia Sinodală din 1982. Chiar în anul în care se demola Schitul Maicilor, Biblia Sinodală din anul 1982 era imprimată într-un tiraj impresionant: 100.000 de exemplare. Au fost tipărite noi ediții ale cărților de cult și au fost elaborate noi manuale pentru învățământul teologic superior”, a precizat părintele profesor Constantin Preda.
A urmat părintele arhim. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, care a prezentat tema „Lumina Cuvântului pentru cei mulți. Traducători din Țara Românească și operele lor”. „Românii au avut traduse în limba lor nenumărate lucrări și texte isihaste filocalice cu mult înainte de tipărirea Filocaliei grecești de la Veneția din anul 1782 și a ediției slavone de la Moscova din anul 1792, ambele realizate tot cu sprijin românesc. Scopul urmărit de aceste traduceri a fost dintotdeauna folosul sufletesc al celor care citesc. Cititorii, ajutați de textele sfinte, învață cum să se pocăiască și cum să-și schimbe viața conform Evangheliei lui Hristos pentru a dobândi viața veșnică. Mai mult decât atât, traducerile prezintă și o utilitate practică morală și socială”, a precizat părintele arhim. Policarp Chițulescu.
La finalul prezentărilor a avut loc vizionarea filmelor documentare despre patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, realizate de TRINITAS TV. La finalul conferinței, fiecare cleric a primit, în Sala „Europa Christiana”, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, lucrările: „Satul românesc - izvor de spiritualitate și cultură populară”, a Preafericirii Sale, Editura BASILICA, 2019; „Patriarhul Nicodim Munteanu și Patriarhul Iustin Moisescu. Sfaturi duhovnicești”, Editura Cuvântul Vieții, București, 2019; „Patriarhul Justinian Marina, Îndemnuri pastorale”, Editura Cuvântul Vieții, București, 2018.