De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferință pastoral-misionară la Palatul Patriarhiei
Lucrările Conferinței pastoral-misionare de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor au debutat ieri, 6 noiembrie. Slujitorii din protoieriile Capitalei şi ale judeţului Ilfov, preoţii de caritate, din învăţământ, de cimitir şi din cadrul MAI şi MApN s-au reunit în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei la evenimentul ce a avut drept tematică „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Conferința a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Lucrările au fost precedate de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșite în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că sărbătoarea din acest an a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a reprezentat o manifestare a comemorării în comuniune cu reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori care au suferit în timpul regimului comunist, prezenți la București pentru comemorarea Patriarhului Justinian la 40 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Cuvântul rostit de Preafericirea Sa la deschiderea lucrărilor Conferinței pastoral-misionare a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor s-a intitulat „2017 - Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.
Conferința a continuat prin susținerea a două referate, de către prof. univ. dr. George Enache (Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați) și pr. conf. dr. Gheorghe Holbea (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București) și prezentarea a două mărturii personale despre pătimirile suferite în temnițele comuniste de către preoții Nicolae Bordașiu și Gheorghe Drăgulin.
Prof. univ. dr. George Enache a prezentat comunicarea intitulată „Situația Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist. Rolul providențial al Patriarhului Justinian Marina”. Autorul a vorbit clericilor prezenți despre situația Bisericii Ortodoxe Române înainte de 1945, personalitatea preotului Ioan Marina în perioada interbelică, politica regimului democrat popular față de Biserica Ortodoxă Română, portretul Patriarhului providențial Justinian și aprecieri ale contemporanilor cu privire la activitatea celui de-al treilea Patriarh al României.
Al doilea referat al conferinței a fost prezentat de pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, care a vorbit despre „Dimensiunea spirituală a rezistenţei ortodoxe în timpul regimului comunist”. Părintele profesor a prezentat o serie de statistici sumbre și a vorbit, pe baza mărturiilor scrise de supraviețuitorii acelui calvar, despre suferință, supliciu și martiriu, transformare interioară prin curăție sufletească, virtuțile creștine întărite prin suferință, postul și ajutorarea reciprocă în temnițele comuniste.
„Toate atrocitățile unui regim totalitarist au fost biruite prin credinţă; şi această biruinţă a Crucii au purtat-o şi cei din interiorul închisorilor şi cei din afara acestora. Întreaga ţară a devenit închisoarea cea de toate zilele; de fapt, însuşi regimul comunist ateu recunoștea că ţara a fost transformată într-un lagăr, din moment ce făcea parte din «lagărul comunist»”, a afirmat pr. conf. dr. Gheorghe Holbea.
„Prezența acestor martiri nu poate fi negată de istorie”
O mărturie personală a trecerii prin ororile temniței regimului de tristă amintire a oferit părintele Nicolae Bordașiu. Supraviețuitor al acelor vremuri și chinuri, părintele Bordașiu a apreciat inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a-i comemora în acest an pe mărturisitorii Ortodoxiei din timpul regimului comunist: „Prezența acestor martiri nu poate fi negată de istorie. Ei n-au murit pe un front deschis cum ar fi Nistru sau Munții Tatra, ci s-au stins ca făcliile în noaptea temnițelor și îngropați în râpe triste și fără cruci. Numărul lor este impresionant și niciodată știut, dar comparabil și păstrând proporțiile geografice și statistice, mult mai mare ca în alte părți. Până nu demult, cercetătorii au descoperit morți împușcați hoțește și îngropați sumar. Comemorarea solemnă a acestui an este pusă sub semnul actualității când ne pregătim de centenarul Unirii, când se ridică măreț Catedrala Mântuirii Neamului, la temelia căreia va sta și jertfa atâtor martiri ai Bisericii: arhierei, preoți, călugări și mireni care au luptat contra comunismului”.
Un alt mărturisitor în temnițele comuniste a fost părintele Gheorghe Drăgulin, care a vorbit despre formele de rezistență ale tinerilor teologi la instaurarea regimului ateu în România, experiența sa în lagărul de muncă de la Năvodari pentru construirea Canalului Dunăre - Marea Neagră, dificultatea reintegrării în societate după eliberarea din temniță și rolul providențial al Patriarhului Justinian în recuperarea sa. „Când te vezi închis și toate teoriile filosofice cad, tu rămâi singur cu polițistul care te păzește la intrare și cu teama de ce va urma. În toată perioada dificilă petrecută în pușcării și în lagăre de muncă, în nopțile lungi și friguroase am fost întărit de ajutorul sfinților. Mă rugam ore în șir. M-am rugat neîncetat Maicii Domnului să mă izbăvească din chinurile și suferințele acelor timpuri. Din toate acestea am înțeles că lumea - și viața fiecăruia - are, dincolo de neplăcerile și durerile trecătoare, o pronie dumnezeiască și o finalitate fericită”, a mărturisit părintele Drăgulin.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a anunțat că toate parohiile, mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Bucureștilor vor primi gratuit, prin fondul „Păstorul cel Bun”, următoarele volume tipărite recent: „Transparență administrativă și dinamism pastoral. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. 10 ani de slujire ca Arhiepiscop al Bucureștilor și Mitropolit al Munteniei și Dobrogei” (Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei); „Fidelitate eclezială și misiune socială. Un deceniu de slujire a Bisericii Ortodoxe Române. Album aniversar” (Editura BASILICA a Patriarhiei Române); „Iconostase din București. Secolele XVII-XIX” (Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei); „Programul iconografic al bisericilor ortodoxe. Îndrumător pentru zugravii de biserici” (Editura BASILICA a Patriarhiei Române).
Toți clericii din Arhiepiscopia Bucureștilor au primit gratuit două DVD-uri realizate recent de TRINITAS TV: „Patriarhul Justinian Marina. Biserica sub comunism” și „Conlucrare, comuniune și înnoire. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. 10 ani de Patriarhat”.