În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Conferinţă preoţească la Sibiu
Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a găzduit miercuri, 11 mai, a doua conferință preoţească de primăvară din acest an în Arhiepiscopia Sibiului, manifestare ce face parte din seria evenimentelor dedicate „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și al creștinului”. Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost invitatul special al acestei conferinţe.
Au fost prezenţi la această conferinţă preoții din protopopiatele Sibiu, Mediaș, Agnita, Avrig și Săliște, iar lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare la începutul conferinţei şi a subliniat necesitatea rugăciunii în viața creștinilor.
„Dumnezeu ne-a lăsat pe noi, de când ne-a creat ca oameni, cu posibilitatea de a menține legătura cu El, exprimată prin rugăciune și prin faptele bune pe care le săvârșim. Sunt trei mari virtuți, numite teologice: credința, nădejdea și iubirea. Aceste virtuți ne arată de fapt la ce intensitate trebuie să fie rugăciunea. Rugăciunea este cea care menține și întărește credința. Credința este un dar de la Dumnezeu, pentru că dacă spunem că suntem credincioși, acest fapt este dar dumnezeiesc, nu e o vrednicie a noastră. Darul credinței umple viața creștinului de dragostea față de Dumnezeu și îl ajută la împlinirea poruncilor. Nu este credincios adevărat cel care doar recunoaște existența lui Dumnezeu, pentru că și demonii recunosc existența Lui; Îl văd și se cutremură, dar nu-L iubesc. Credința iubitoare, întărită de rugăciunea smerită ne face pe noi să primim daruri, ca fii ai lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
„Trebuie să ne întâlnim cu El”
Invitatul special al acestei conferințe a fost Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul le-a vorbit preoţilor pe tema „Roadele rugăciunii reflectate în viața duhovnicească a creștinului: smerenia, pacea și iubirea milostivă”, prin care a evidenţiat rolul deosebit de important al rugăciunii pentru mântuirea credincioşilor.
„Avem nevoie de o viață întreagă pentru mântuire și nu ne ajunge. Avem nevoie de timp pentru a ne aduna. Avem nevoie de tăcere pentru a asculta ce vrea Dumnezeu să ne spună. Pentru a ajunge la roade precum smerenia, pacea și iubirea, trebuie să ne întâlnim cu El, Domnul, Care este Smerenia, Pacea și Iubirea adevărată”, a spus Preasfinţitul Episcop Damaschin.
Un alt invitat al preoţilor sibieni la această conferință a fost pr. arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, care a susținut o prelegere intitulată „Rugăciunea minții și a inimii în Filocalie - Vorbirea omului cu Dumnezeu. Hrană, curățire și sfințire a minții și a inimii”, menţionând activitatea de odinioară de la Sibiu în privinţa traducerilor şi promovării cărţilor scrise de Părinţii duhovniceşti ai Bisericii.
„Sfinții sunt dascălii noștri în această mare artă care este rugăciunea. Taina rugăciunii o găsim în practica și opera Sfântului Paisie de la Neamț, iar debutul Filocaliei, care reprezintă o enciclopedie despre rugăciune, a avut loc la Sibiu, unde, între anii 1936-1948, apar primele patru volume”, a spus părintele Ioan I. Ică jr.
A urmat susținerea referatelor pregătite de preoții din cele cinci protopopiate ale județului Sibiu, iar în ultima parte a întâlnirii au avut loc discuţii referitoare la mai multe aspecte din misiunea pastoral-misionară a preoţilor.