În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Constantin Orghidan a fost reînhumat în cimitirul Bellu
După aproape opt decenii de la moartea inginerului Constantin Orghidan (1874-1944), acesta a fost reînhumat în cimitirul Bellu din Capitală. Un moment comemorativ a fost organizat de Academia Română, moştenitoare a uneia dintre cele mai spectaculoase colecții numismatice din lume, dar și a altor obiecte de mare valoare care au aparținut marelui inginer Orghidan, informează TRINITAS TV.
Evenimentul a avut loc cu prilejul împlinirii, de către Academia Română, a dorinței testamentare a colecționarului, și anume, reînhumarea sa la cimitirul Bellu, alături de mama sa, Eufrosina.
Inginerul Constantin Orghidan a fost deshumat în ziua de 18 septembrie din cimitirul din Oţelul Roşu, judeţul Caraş Severin, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Osemintele au fost așezate marţi, 19 septembrie, în sala de expoziții „Teodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Cercetători și oameni de cultură au evocat personalitatea lui Constantin Orghidan. Momentul a fost deschis de către profesorul Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei, care a prezentat personalitatea inginerului Constantin Orghidan, dar și ultimele dorințe culturale și numismatice ale acestuia. „Preocupările sale culturale și numismatice datează din perioada interbelică, din anul 1933 devenind membru al societății numismatice române, iar în anul 1941 vicepreședinte. În cei 20 de ani de activitate numismatică adună o colecție fabuloasă pe care ne-a lăsat-o moștenire prin testamentul său din 1944. Prin acest document donează colecția sa Academiei Române, administrator fiind la acea vreme Constantin Moisil, punând și dânsul atunci două condiții: să se organizeze o expoziție permanentă cu aceste monede pe care le-a oferit Academiei, să fie publicate câteva cataloage special și roagă să fie înmormântat în locul de veci de la Bellu”, a spus directorul general al Bibliotecii Academiei, profesorul Nicolae Noica.
Alocuțiuni au fost rostite apoi de președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, care a adus un omagiu inginerului Constantin Orghidan: „Dumnezeu le rânduiește pe toate după voința celor care au murit întru curățenie sufletească și generozitate, cum a fost Constantin Orghidan. Patria pe care și-a dorit-o inginerul Constantin Orghidan este acest cimitir-panteon al nostru și vreau să-i felicit pe cei care au muncit la această inițiativă și la împlinirea voinței testamentare a acestui mare donator”.
La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a oficiat o slujbă de pomenire. Ierarhul a vorbit despre dorința testamentară pe care a avut-o inginerul Constantin Orghidan. „Evenimentul de astăzi este un eveniment de reparație, pentru că se împlinește o dorință testamentară a marelui mecenat și, în spiritualitatea noastră românească, vorbele ultime exprimate de o persoană înainte de a trece în lumea de dincolo sunt respectate cu mare sfințenie”, a spus Preasfinția Sa.
După săvârșirea slujbei, sicriul cu osemintele pământești ale marelui colecționar au fost reînhumate în cimitirul Bellu din Capitală. Constantin Orghidan s-a născut în 1874, în Bucureşti. Începând cu anii 1930 a devenit tot mai implicat în viața culturală, fiind preocupat îndeosebi de constituirea unor colecții numismatice semnificative. Astfel, acesta a alcătuit cea mai valoroasă colecție de monede din istoria numismaticii românești și una dintre cele mai valoroase din lume, pe care a donat-o Academiei Române.