De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cursuri on-line pentru obținerea gradelor profesionale în preoție
Clerici de la parohiile din cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au început marți, 30 iunie 2020, cursurile organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. În contextul pandemiei de COVID-19, cei 161 de preoți înscriși participă la cursuri și seminarii în mediul on-line, pentru a respecta reglementările de distanțare socială și de prevenire a infectării. În urma examinării, candidații vor obține definitivatul sau gradul 2 în preoție.
La Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București au fost deschise marți, 30 iunie 2020, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, în Sala „Iustin Patriarhul”, în prezența părinților consilieri de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și a profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Slujba și prelegerile tematice care au urmat au fost transmise live, prin intermediul platformelor on-line, pentru a putea fi urmărite de clericii cursanți.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța formării continue în viața clericilor. „Suntem convinși că pe parcursul pregătirii dumneavoastră pentru examenele care vor încheia aceste cursuri vă veți folosi de entuziasmul tinereții, de toate calitățile pe care această vârstă le presupune atât în acumularea cunoștințelor care se cer pentru aceste examene, cât și pentru ceea ce se numește în general în ultimele decenii pregătirea continuă. Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, aș putea spune chiar în ultimii ani, ne obligă la o pregătire și înnoire permanentă a cunoștințelor, întrucât în acest război ideologic, din care fără voia noastră facem parte, ținta predilectă este credința cea adevărată și mântuitoare. Astfel, într-o societate bulversată de o mulțime de oferte ideologice, pseudo-religioase și filosofice, noi nu putem afirma cu tărie și demnitate credința noastră ortodoxă descoperită nouă prin proroci, iar în cele de pe urmă prin Însuși Fiul lui Dumnezeu, decât pregătindu-ne și rămânând permanent în contact cu studiile care se publică în revistele noastre bisericești, cu foarte bogata literatură ortodoxă, autohtonă sau tradusă în limba română, care se publică la o mulțime de edituri”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
În continuare, reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor au oferit cursanților detalii organizatorice privind desfășurarea seminariilor și examenelor.
După slujbă, clericii au participat la prima prelegere tematică în mediul on-line. Toate cursurile tratează subiecte actuale din viața Bisericii. „Cele trei puncte ale prelegerii, și anume cauzele secularizării, efectele ei și soluțiile de depășire, au fost explicate cursanților, iar ei au adresat întrebări și au venit cu mărturii din parohii. Găsim răspunsurile la probleme contemporane în teologia ortodoxă, care se bazează pe Sfânta Scriptură și pe scrierile Sfinților Părinți, arătând că omul nu trebuie să se îndepărteze de Dumnezeu. Centrul de greutate al vieții nu trebuie să fie omul, ceea ce numim în teologie antropocentrism autonom, ci ea trebuie să rămână în orizontul teocentric”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific.
Evaluarea candidaților va consta în două probe, scris și oral, și va avea loc săptămâna viitoare în zilele de miercuri și joi.