De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Dezbatere despre ameliorarea suferinței prin credință
Slujitori ai Sfintelor Altare, medici, voluntari şi persoane care s-au confruntat cu diverse suferinţe în timpul vieţii au participat joi, 14 noiembrie 2019, la masa rotundă „Dumnezeu ne vindecă”, organizată în sala de conferinţe a Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Participanţii au oferit mărturii din experienţa personală şi din activitatea profesională despre modul în care suferinţa poate fi ameliorată prin credinţă.
Reuniunea de la Paraclisul Catedralei Naţionale a fost moderată de Cătălina Liţu, director de resurse umane al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În deschidere, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, ierarhul a vorbit despre asumarea suferinţei, precum şi despre importanţa credinţei puternice în ajutorul lui Dumnezeu, în împrejurările grele ale vieţii. „Avem o mulţime de colecţii de minuni care ne arată că ceea ce este imposibil la oameni este posibil la Dumnezeu, precum şi în viaţa oamenilor care au o credinţă de neclintit. Sigur, în vremea noastră este o luptă interioară foarte puternică, pentru că facem parte dintr-o generaţie cu foarte mult acces la informaţii, la cultură, şi adesea, în momente de cumpănă, raţionalismul nostru înăbuşă speranţa sufletului, nădejdea de a ne face bine, de a primi un ajutor de la Dumnezeu. Aş compara această stare sufletească cu a unui bolnav care îşi pune nădejdea în tehnologia medicală modernă, în profesionalismul medicilor şi care cere cu o anumită strângere de inimă şi ajutorul lui Dumnezeu. M-am întrebat într-o zi de ce în amintirile oamenilor există atât de multe evenimente când, confruntaţi cu seceta, făceau slujbe pe câmp şi imediat ploua. Se întâmpla această minune pentru că oamenii se rugau cu o credinţă la limita disperării, deoarece, dacă nu ploua, seceta le ucidea animalele şi, în cele din urmă, putea să îi ucidă şi pe ei, cum s-a întâmplat în anii 1946 şi 1947. Astăzi, plouă mai rar, dar plouă adesea şi după slujba Sfântului Maslu pentru secetă, însă oamenii nu mai pun aceeaşi ardoare în rugăciune, pentru că ştiu că dacă ţara se va confrunta cu foametea, există mallurile, există companiile internaţionale care vor asigura piaţa cu cele necesare supravieţuirii. Însă, când omul nu are astfel de alternative, este dispus sufleteşte să investească mai mult atunci când se roagă, să o facă cu toată pasiunea”, a subliniat Preasfinţia Sa.
În continuare, conf. dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a precizat că a vorbi de puterea vindecătoare a credinţei reprezintă o formă de mărturisire şi un curaj în societatea contemporană. „În orice suferinţă, în orice boală, nu vorbim doar de o afectare a celulelor noastre, a ţesuturilor, a trupului. Fiecare astfel de afecţiune se răsfrânge în suflet, precum şi fiecare mişcare a sufletului, fiecare atitudine care reflectă puterile noastre sufleteşti, se răsfrânge până în ultima celulă a trupului nostru”, a precizat conf. dr. Adrian Lemeni.
În cadrul mesei rotunde au mai vorbit medici din Capitală, voluntari şi persoane care s-au confruntat cu diverse boli, care au prezentat experienţele personale privind vindecarea suferinţei cu ajutorul lui Dumnezeu.