Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Episcopia Basarabiei de Sud şi-a cinstit unul din ocrotitori
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, unul din ocrotitorii Episcopiei Basarabiei de Sud, a fost sărbătorit luni, 15 iunie, potrivit calendarului neîndreptat. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de slujitori, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din localitatea Roşu, Protopopiatul Cahul.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra clericilor și credincioșilor, cât și pentru odihna sufletelor tuturor clericilor din secolele trecute care au slujit în această eparhie încă de la înființarea ei, informează Biroul de presă al eparhiei.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Veniamin, chiriarhul locului, a vorbit credincioșilor prezenți despre viața și mucenicia Sfântului Ioan cel Nou.
„Sfântul Ioan îi ocrotește pe toți creștinii din Moldova, fiind grabnic apărător al celor nedreptățiți sau al celor persecutați pentru credință și în același timp izvorâtor de multe vindecări pentru cei aflați în diferite suferințe.
În anul 2018, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales primul episcop după reactivarea acestei eparhii istorice, viața duhovnicească a acesteia la venirea mea aici a cunoscut o nouă etapă. Cunoscând istoria eparhiei și viața Sfântului Ioan cel Nou, împreună cu părinții de aici am hotărât ca Sfântul Ioan să fie ocrotitorul nostru, pentru că a pătimit aici la Cetatea Albă, iar Episcopia Basarabiei de Sud este succesoarea Episcopiei Cetății Albe-Ismail.
Astfel, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, am primit, în luna octombrie a anului 2019, un fragment din moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților. Înaltpreasfinția Sa a răspuns cu multă bucurie și dragoste solicitării noastre, oferindu-ne o părticică din moaștele acestui sfânt, pentru ocrotirea și binecuvântarea credincioșilor din eparhia unde acesta a pătimit pentru credință în secolul al XIV-lea, încurajându-ne în lucrarea noastră duhovnicească din aceste vremuri.
Fiind ocrotitorul eparhiei noastre, ne bucurăm foarte mult că Dumnezeu a rânduit ca să avem un fragment din sfintele sale moaște și aș vrea ca în fiecare an în ziua pomenirii Sfântului Ioan cel Nou să ne adunăm aici în biserică în rugăciune pentru ca să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile care s-au revărsat asupra Bisericii noastre și în același timp să-l chemăm pe Sfântul Ioan să fie ocrotitorul și povățuitorul nostru”, a arătat Preasfinţitul Părinte Veniamin.
Totodată, Preasfinţia Sa a arătat că acest sfânt împreună cu Sfântul Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe-Ismail, şi Sfântul Mare Mucenic Pantelimon vor fi ocrotitorii catedralei episcopale ce se va ridica în Cahul.
Credincioşii prezenți au avut bucuria de a se închina moaștelor Sfântului Ioan cel Nou și să-l cheme în rugăciune ca să izbăvească țara noastră de această pandemie și de suferință.