La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Examen pentru obținerea gradului 1 în preoție la București
În Aula „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București s-a desfășurat joi, 8 octombrie 2020, examenul pentru obținerea gradului profesional 1 în preoție, ce a constat în susținerea lucrărilor elaborate de către clerici din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Președintele comisiei de examinare a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Preoții care au fost admiși anul trecut la colocviul pentru obținerea gradului 1 clerical au susținut joi, 8 octombrie 2020, în fața comisiei, lucrările elaborate.
La examenul de susținere a lucrărilor s-au înscris anul acesta 143 de preoți din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Comisia de evaluare prezidată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a fost formată din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și consilieri din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Foarte multe lucrări au teme originale, evidențiind lucrarea pastorală, misionară, educativă și filantropică a unor membri ai clerului, dar și a unor mireni care au ctitorit în diverse localități din Mitropolia Munteniei și Dobrogei biserici, mănăstiri, spitale, școli, instituții filantropice, și lucrul acesta reprezintă o contribuție importantă. De asemenea, o mulțime de teze se referă la problematica cu care se confruntă misiunea creștină ortodoxă în zilele noastre, la problemele pe care le traversează familia sub avalanșa acestor noi ideologii ce propun diverse forme de conviețuire între oameni ca forme alternative ale căsătoriei creștine tradiționale, dar și privind consecințele fenomenului migrației, care afectează familia și copiii lăsați în țară. Toate aceste teme caută să aducă metode noi, mijloace prin care copiii să fie ținuți aproape de Biserică și să fie ajutați să nu abandoneze școala. Există și lucrări cu o tematică tradițională referitoare la doctrina Bisericii sau la anumite aspecte ale istoriei bisericești universale sau ale istoriei Bisericii Ortodoxe Române. Însă fiecărui preot în parte i s-a cerut ca această temă să fie actualizată la contextul societății și al misiunii din parohii. Acolo unde a fost posibil, fiecare lucrare este însoțită de unul sau mai multe studii de caz, ceea ce individualizează și personalizează contribuțiile clericilor”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.