Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Examen pentru obținerea gradului 1 în preoție la București
Clericii din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au susținut în perioada 11-12 octombrie 2021 examenul pentru obținerea gradului profesional 1 în preoție. Evaluarea candidaților a avut loc în Aula „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București și a constat în prezentarea lucrărilor alese anul trecut și elaborate în acest răstimp. Anul acesta s-au înscris 99 de preoți.
Comisia de evaluare, prezidată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a fost formată din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și consilieri din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează TRINITAS TV.
„Clericii au fost programați în două zile, pentru a se evita aglomerarea acestora. Sunt programați pe ore, astfel încât fiecare cleric să aibă timpul necesar prezentării rezultatelor acestei cercetări, deopotrivă științifice și pastoral-misionare, în fața unei comisii. După obținerea acestui grad, clericul este încadrat la gradul 1, ceea ce înseamnă că beneficiază de o creștere a salariului de încadrare și, în același timp, promovează, acesta fiind ultimul grad profesional pe care îl poate obține un cleric”, a declarat părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Prin temele alese, candidații elaborează lucrări actualizate la contextul societății contemporane, căutând mijloace de a răspunde provocărilor întâlnite.
„Astăzi se simte mai mult ca oricând nevoia unei implicări cât mai active din partea preoților într-o societate atât de secularizată. Această pregătire permanentă a preoților îi ajută să găsească mijloacele necesare atât pentru a-i catehiza pe credincioși, cât și pentru a cunoaște problemele spirituale cu care ei se confruntă. Credem că această cercetare pe care ei o întocmesc pe parcursul unui an de zile îi poate ajuta să găsească cele mai bune mijloace pentru a putea fi de folos credincioșilor pe care îi păstoresc”, a spus diac. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul.
Clericii care au absolvit cursurile de doctorat cu examen de admisibilitate sunt încadrați la gradul 1, la cerere, în baza unui dosar.