La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Expoziţie la galeriile de artă ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
Lucrări de pictură, ceramică şi sculptură semnate de peste 40 de artiști plastici profesioniști clujeni vor putea fi văzute, timp de o lună, în galeriile Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul expoziţiei „Așezare. Semne și locuri străvechi în contemporaneitate”.
Evenimentul este organizat de asociațiile culturale „Invizibil” și „Chip și asemănare”, împreună cu Departamentul de iconografie al Centrului de studii misionare și nomocanonice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”. Manifestarea oferă o deschidere spre valorile culturale tradiționale, o legătură cu trecutul, care să atragă atenția tinerilor asupra înțelepciunii străbunilor.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 24 februarie, de la ora 17:00, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În deschidere va vorbi pr. conf. univ. Ioan Bizău, specialist în artă modernă și contemporană, dar și în teologie liturgică, arta icoanei și arhitectură liturgică.