Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului
Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraş a găzduit marți, 7 ianuarie, adunarea Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului. Sărbătoarea are loc în fiecare an la praznicul Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, ziua în care sărbătorile de iarnă se încheie, iar cetele de feciori se destramă până la alcătuirea noilor cete începând cu 6 decembrie.
Festivalul Cetelor de Feciori de la Făgăraş a ajuns la a XIV-a ediţie şi este organizat de Primăria Făgăraş, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului, cu sprijinul primăriilor şi parohiilor din Ţara Făgăraşului. Întemeiată la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, manifestarea este menită să promoveze tradiţiile din satele ocrotite de Munţii Făgăraş şi să încurajeze tinerii să ducă mai departe aceste obiceiuri primite de la strămoşi.
Ca la fiecare ediţie, şi întâlnirea din acest an a fost precedată de Sfânta Liturghie, la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, primarii din satele reprezentate, tinerii din cetele de feciori şi mulţi credincioşi.
Ierarhul le-a mulţumit tinerilor, primarilor, preoţilor şi tuturor celor implicaţi în păstrarea obiceiurilor străbune şi i-a felicitat pe tineri pentru participarea şi în acest an la festivalul de la Făgăraş: „V-am oferit ocazia să fiţi împreună. Sunt mai puţine cete anul acesta decât în anii trecuţi, dar sperăm să putem continua această tradiţie atât cât putem şi va rândui Dumnezeu să fie an de an cete de feciori în satele noastre. Anul trecut a fost închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române satului românesc. Satele noastre s-au modernizat, avem toate condiţiile, datorită primarilor gospodari. Totuşi, tinerii pleacă de la ţară spre oraş şi, odată cu ei, se duc şi tradiţiile noastre. Avem o datorie sacră să ne luptăm cât putem şi să păstrăm tradiţiile neamului nostru”.
Primii care au colindat anul acesta au fost tinerii din ceata de la Ileni, cei care au adus şi au împodobit bradul din Catedrala din Făgăraş. Apoi, pe rând, toate cetele au colindat şi au prezentat obiceiurile specifice comunităţii din care provin.
Sărbătoarea s-a încheiat, ca în fiecare an, cu parada cetelor pe străzile din preajma Catedralei din Făgăraş, unde tinerii au cântat, au prezentat portul şi jocul tradiţional din satul lor şi au transmis celor prezenţi urări.