În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Festivalul literar „Mihai Eminescu”, la Mănăstirea Putna
În zilele de 15 și 16 ianuarie, la Suceava, Putna și Călinești‑Cuparencu s‑a desfășurat ediția a XXIX‑a a Festivalului literar „Mihai Eminescu”. Evenimentul cultural a cuprins conferințe, lansări de carte, momente artistice, în prezența unui public numeros.
La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava s‑a desfășurat miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, programul primei zile a Festivalului literar „Mihai Eminescu”, ediția a XXIX‑a, eveniment care a cuprins conferințe, lansări de carte, momente artistice, în prezența unui public numeros. După ce oficialități sucevene și invitați ai festivalului literar au depus coroane omagiale la bustul poetului Mihai Eminescu, în jurul orei 11:00 s‑a dat startul Festivalului literar „Mihai Eminescu”, în Sala „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei.
Joi, 16 ianuarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în a doua zi a Festivalului literar „Mihai Eminescu”, participanții au poposit la Mănăstirea Putna. Ca în fiecare an, a fost săvârșită slujba de pomenire pentru poetul nostru național, la care au fost pomeniți și părinții, strămoșii și rudele sale, între care doi călugări și trei călugărițe. Au slujit părintele stareț al mănăstirii, arhimandritul Melchisedec Velnic, alături de clerici de la mănăstire.
După slujba Parastasului, părintele stareț a rostit un cuvânt despre mesajul pe care viața și opera lui Eminescu îl au pentru români: „Îl iubim pe Eminescu. Îl iubesc toți cei care caută să cugete la rădăcina și la ființa sufletului nostru. Poezia și tot ce ne‑a rămas de la el conțin un adevăr pentru noi, românii; ne arată calea pe care să mergem. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca versurile și gândurile lui Mihai Eminescu să încolțească în inima noastră și să ne așezăm și mai mult în gândul și cugetarea marelui poet”. Părintele stareț a amintit că în acest an se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și 100 de ani de la nașterea marii profesoare academician Zoe Dumitrescu‑Bușulenga - Maica Benedicta, eminescolog de seamă, care este înmormântată la Mănăstirea Putna. În perioada 20-23 august, Mănăstirea Putna va organiza Simpozionul „Acad. Zoe Dumitrescu‑Bușulenga - Maica Benedicta 100. Har și vocație în cultura română”. De asemenea, anul viitor, în 15 august 2021 se vor împlini 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a fost organizată de Mihai Eminescu și Ioan Slavici la Putna, în 1871. Mihai Eminescu a iubit în chip deosebit Mănăstirea Putna, pentru că este prima ctitorie și locul ales de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare pentru înmormântare. În cinstea slăvitului voievod, locul serbării din 1871 a fost ales la Putna.
Programul a continuat în incinta mănăstirii, alături de statuia lui Mihai Eminescu. Elevii școlii din Putna, coordonați de profesorul Mircea Aanei și de Ion Andronache și Adela Șulea, au susținut un microrecital de poezie și cântec.
A urmat festivitatea de acordare a Premiului „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană. Câștigătorul a fost scriitorul Cassian Maria Spiridon, pentru volumul „Eminescu, ziarist politic”. Autorul a arătat că a devenit interesat de publicistica lui Eminescu imediat după Revoluția din 1989, când a republicat mai multe articole ale lui Eminescu în ziarul „Timpul”, articole care se dovedeau de actualitate. Juriul care a desemnat câștigătorul a fost condus de profesorul universitar Adrian Dinu Rachieru. Acesta a vorbit despre calitățile volumului premiat și despre verticalitatea și spiritul netranzacțional ale lui Eminescu, concluzionând că „marele pericol este să ne despărțim de Eminescu necitindu‑l”.
Tot pe 16 ianuarie, la Călinești‑Cuparencu a avut loc o întâlnire cu elevii și profesorii școlilor din comuna Șerbăuți. Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediția a XXIX‑a, a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Mănăstirea Putna și primăriile comunelor Putna și Șerbăuți. Din partea Consiliului Județean Suceava au fost prezenți consilierii Mihai Grozavu și Brândușel Nichitean, iar din partea Centrului Cultural Bucovina au fost prezenți managerul Călin Brăteanu și jurnalistul Ion Manole. (Mănăstirea Putna)