În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești
În Duminica a 19-a după Rusalii, 1 octombrie, când a fost prăznuit și Acoperământul Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului așezământului monahal.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maica Domnului și mamele noastre”, vorbindu-le celor prezenți despre importanța și semnificația sărbătorii, Maica Domnului fiind un model pentru toate mamele creștine. De asemenea, ierarhul a evidențiat cele trei motive teologice pentru care este preacinstită Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
„O preacinstim pe Maica Domnului pentru că e Născătoare de Dumnezeu, pentru că este pururea Fecioară și pentru că este mai presus decât orice făptură cerească și pământească”, a spus ierarhul. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Vlad Maxim Sităriți. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Mănășturel, Protopopiatul Dej.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor, dirijat de preoteasa Anca Parasca. La chinonic, interpreta de muzică populară Mădălina Oltean și un grup de tineri din Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” au interpretat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.
La finalul slujbei, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor și tinerilor prezenți, iar în cadrul Liturghiei s-a rugat pentru aceștia, precum și pentru studenții care încep un nou an universitar. Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența autorităților civile și militare, precum și a mii de pelerini.
La aşezământul monahal din comuna Florești viețuiesc 20 de maici, stareţă fiind stavrofora Teodora Câmpan, iar duhovnici protosinghelul Visarion Paşca şi protosinghelul Anastasie Berbecel.