La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului
La praznicul Bunei Vestiri, sâmbătă, 25 martie, de hramul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s‑au împlinit 12 ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Sărbătoarea din acest an a marcat și împlinirea a 100 de ani de când Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mitropolitană din inima orașului, dar și 90 de ani de la sfințirea acesteia.
La sărbătoarea Bunei Vestiri, în urmă cu 17 ani, în anul 2006, a fost reînființată Mitropolia de obârșie ștefaniană, cu denumirea: Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, care a devenit, din anul 2012, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. În anul 2011, tot într‑o zi de 25 martie, a fost instalat Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca cel de‑al doilea Mitropolit al Clujului.
Sfânta Liturghie din ziua hramului din acest an a fost săvârşită la Catedrala Mitropolitană clujeană de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei împreună cu mai mulţi ierarhi ai Sfântului Sinod. Din sobor au făcut parte: Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația și importanța sărbătorii Bunei Vestiri, subliniind că „Maica Domnului devine Eva cea nouă, care prin ascultare a reparat greșeala neascultării Evei celei dintâi”. Astfel, ierarhul i‑a îndemnat pe credincioși să își însușească virtutea ascultării asemenea Preasfintei Fecioare Maria, care a ascultat cuvântul lui Dumnezeu.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșit un polihroniu, după care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i‑a transmis Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei urările din partea Sinodului mitropolitan, a clerului şi a credincioşilor din cuprinsul mitropoliei, oferindu‑i un aranjament floral și o icoană cu Maica Domnului. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, i‑a oferit ierarhului o plachetă aniversară.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit celor prezenți la hram și celor care i‑au stat alături în toți anii de slujire. În semn de apreciere și recunoștință pentru sprijinirea misiunii Bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei i‑a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
La slujba de hram au participat numeroşi credincioşi, oficialităţi şi garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio‑Pop” din Cluj‑Napoca.