La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Înălţarea Domnului sărbătorită la Catedrala Patriarhală
De sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, astăzi, 6 iunie 2019, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţiţii Părinţi Episcopi‑vicari patriarhali, Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul. Conform tradiţiei, la finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oficiat slujba Parastasului pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s‑au jertfit pentru apărarea ţării şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti.
Praznicul împărătesc al Înălţării Domnului Iisus Hristos la cer a unit în rugăciune, la Catedrala Patriarhală, ierarhi, preoţi şi credincioşi. Aceştia au înălțat rugăciuni către Dumnezeu şi i‑au pomenit pe eroii români, amintindu‑şi de jertfa acelora care au purtat cu demnitate şi credinţă încercările şi greutăţile din timpul lor, pentru apărarea Ortodoxiei, întregirea neamului românesc şi pentru libertatea poporului nostru.
După citirea pericopei evanghelice de la Luca 24, 36‑53, Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat că Înălţarea la cer a Mântuitorului s‑a realizat deodată cu binecuvântarea pe care El o împărtăşea ucenicilor Săi. „Aici vedem taina Bisericii, care trăieşte din binecuvântarea lui Hristos. Hristos Domnul, Cel înălţat la cer, binecuvântează mereu pe cei care cred în El, îl iubesc pe El şi împlinesc în viaţa lor voia Lui. În mod plin de semnificaţie, se spune că ucenicii S‑au închinat Lui (Luca 24, 52). În general, atunci când te desparţi de cineva, te întristezi. Aici însă ucenicii s‑au întors cu bucurie mare pentru două motive: pentru că au primit binecuvântarea lui Hristos şi pentru că El le‑a făgăduit că le va trimite curând pe Duhul Sfânt”, a subliniat Preafericirea Sa.
„Norul este tronul lui Dumnezeu”
În continuare, Patriarhul României a precizat că aşteptarea Sfinţilor Apostoli pentru a primi pe Duhul Sfânt făgăduit lor de Mântuitorul era o aşteptare activă, în rugăciune, în recunoştinţă şi speranţă. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit şi despre semnificaţiile norului care s‑a arătat la Înălţarea Domnului: „pe când ei priveau, S‑a înălţat şi un nor L‑a luat de la ochii lor” (Fapte 1, 9). „Acest nor are un înţeles deosebit în tâlcuirea Sfinţilor Părinţi. Norul s‑a mai arătat şi la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe Muntele Taborului. Norul luminos de la Schimbarea la Faţă era prezenţa Duhului Sfânt. De asemenea, norul de la Înălţarea Domnului evidenţiază prezenţa Duhului Sfânt, deoarece Mântuitorul Se înalţă la ceruri, pentru ca împreună cu Tatăl să trimită ucenicilor pe Duhul Sfânt, dar şi pentru a ne arăta că prin Duhul Sfânt, Hristos S‑a coborât pe pământ, deoarece S‑a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria. Aşa cum Duhul Sfânt a lucrat la coborârea lui Iisus Hristos din ceruri, la întruparea Sa, tot aşa El este prezent şi la Înălţarea Sa (...). Sfântul Ioan Gură de Aur spune că norul nu este doar un semn al Duhului Sfânt, ci este şi tronul împărătesc. Ilie a fost înălţat într‑un car de foc la cer, pentru că era rob al lui Dumnezeu. Aici însă Fiul Se înalţă pe nor, ca pe un tron împărătesc. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că acest tron este şi unul părintesc. Norul de la Înălţarea Mântuitorului reprezintă deodată prezenţa activă a Duhului Sfânt, dar şi prezenţa Tatălui, pentru că norul este tronul lui Dumnezeu. Prezenţa norului ne arată că Iisus Hristos, odată înălţat la cer, stă pe tron împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt (...). Hristos Domnul când S‑a înălţat la cer, S‑a înălţat împreună cu firea umană pe care a ridicat‑o, a sfinţit‑o şi a preaslăvit‑o”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Parastas pentru eroii români
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a săvârşit slujba Parastasului pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s‑au jertfit pentru apărarea ţării şi a credinţei (ortodoxe) strămoşeşti. Preasfinţia Sa a explicat că hotărârea ca eroii români să fie pomeniţi în fiecare an în ziua sărbătorii Înălţării Domnului a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1920. „Primul Parlament al României Mari, în mai 1920, a hotărât sărbătorirea, pomenirea, comemorarea eroilor Primului Război Mondial, printr‑o sărbătoare de dimensiuni naţionale. În aceeaşi lună, în ziua de 25 mai 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidat de Mitropolitul Primat Miron Cristea, viitorul Patriarh al României, a decis ca această sărbătorire sau pomenire a tuturor eroilor neamului românesc să se facă în ziua praznicului Înălţării Domnului”, a spus Preasfinţia Sa. Ierarhul a precizat că există o legătură profundă între praznicul Înălţării Domnului şi pomenirea generală a eroilor din toate timpurile şi din toate locurile: „Hristos S‑a înălţat la ceruri după ce mai întâi a trecut prin jertfa crucii şi prin moarte. Aşa şi eroii neamului românesc, prin sacrificiul lor suprem s‑au înălţat la viaţa cea fericită şi veşnică, luminată de prezenţa iubitoare a Preasfintei Treimi”.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a mai subliniat că eroii români sunt cinstiţi în mod deosebit prin înălţarea Catedralei Mântuirii Neamului. „Odată cu Primul Război Mondial, ierarhii, elita culturală a acestei ţări, s‑au gândit ca în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi pentru cinstirea, nu doar a eroilor din Războiul de Independenţă, ci a tututor generaţiilor sacrificate, să fie înălţată o Catedrală a Mântuirii Neamului, care să comemoreze marile acţiuni care au dus la izbăvirea sau mântuirea neamului de sub stăpânire străină. Iată că visul acesta, care a cunoscut diverse etape, se împlineşte sub ochii generaţiei noastre, şi acesta este gestul cel mai solem şi mai concret de cinstire a eroilor”, a spus Preasfinţia Sa.
La finalul slujbei de pomenire, credincioșii prezenți la Catedrala Patriarhală au primit din partea Patriarhului României câte o iconiţă cu Înălţarea Domnului, hramul Catedralei Naționale. Este vorba de o reprezentare inedită, unde în scena clasică a Înălțării Domnului, în dreptul Sfântului Andrei este pictată crucea în formă de „X” pe care sfântul a fost răstignit. Preafericirea Sa a subliniat că iconiţele sunt reprezentări ale icoanei pictate, oferită Catedralei Naționale de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, la sfințirea din noiembrie 2018 a catedralei.