În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
„Îngerii sunt icoane ale slavei, frumuseții și sfințeniei lui Dumnezeu”
Preafericitul Părinte Daniel a rostit miercuri, 8 noiembrie, la finalul Sfintei Liturghii săvârșite în ziua sărbătorii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. Patriarhul României a evidențiat că îngerii au fost creați de Dumnezeu ca „să reflecte în creația văzută și nevăzută slava și iubirea milostivă a lui Dumnezeu”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că sărbătoarea aceasta a fost rânduită de Biserică spre a pomeni toate puterile cerești netrupești și, în mod special, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, „pentru că acești slujitori ai Domnului au fost prezenți și lucrători în taina mântuirii oamenilor. Ei au vestit taina întrupării lui Hristos, au fost prezenți la cele mai importante momente din viața Mântuitorului și s-au arătat ca fiind ajutători ai oamenilor în situații dificile”.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat de ce și când i-a creat Dumnezeu pe îngeri. „Aceste puteri cerești netrupești au fost create înainte de crearea universului material, înainte de crearea pământului și a oamenilor. Așa cum ne spune Sfânta Scriptură, îngerii au fost prezenți când Dumnezeu a creat universul material și s-au bucurat. Erau prezenți înainte de a fi creat pământul și toate stelele, planetele și galaxiile. Îngerii sunt primele făpturi sau creaturi ale lui Dumnezeu. Ei sunt mijlocitori între Dumnezeu Cel veșnic și creaturile sau făpturile văzute din lume. De aceea, ei sunt duhuri, așa cum spune Psalmistul, și slugi ca pară de foc. Îngerii nu sunt trupești, dar unii dintre ei iau forma sau chipul trupului omenesc pentru a comunica mai bine cu oamenii. Au formă de trup, dar nu au substanță de trup. Au contur de trup, dar nu au conținut trupesc. Sunt duhuri, ființe inteligente și ascultătoare de Dumnezeu Creatorul și de o rară frumusețe. Îngerii sunt icoane ale slavei, frumuseții și sfințeniei lui Dumnezeu. Ei au fost creați de Dumnezeu ca să reflecte slava, bunătatea și fericirea Lui, să reflecte în creația văzută și nevăzută slava și iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Aceste duhuri sunt pline de lumină și, în același timp, sunt icoane ale diferitelor forme ale slavei”, a reliefat Preafericirea Sa.
Părintele Patriarh Daniel a evidențiat că Sfinții Arhangheli au în fruntea lor pe doi mari principi, voievozi, arhistrategi sau conducători, și anume Mihail și Gavriil, vorbind apoi despre slujirea și simbolistica numelui fiecăruia: „Mihail înseamnă «cine este ca Dumnezeu?», iar Gabriel înseamnă «om al lui Dumnezeu» sau «tăria lui Dumnezeu». Mihail, în Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, este numit înger al legii. El este apărătorul poporului Israel și al Legii Vechiului Testament. Este un înger al dreptății și al sfințeniei lui Dumnezeu. Este un arhanghel care îi ocrotește pe cei ce împlinesc voia lui Dumnezeu și îi pedepsește pe cei care nesocotesc voia lui Dumnezeu. De aceea, el poartă în mână o sabie de foc în iconografia bizantină. Arhanghelul Gavriil este înger al harului, al bucuriei. El vestește bucuria, bunătatea lui Dumnezeu. Atât Mihail, cât și Gavriil apar prin numele lor, pentru prima dată, în cartea Prorocului Daniel din Vechiul Testament. Prorocul Daniel spune că Mihail este ocrotitor al poporului ales, iar Gavriil l-a ajutat să tâlcuiască vedeniile pe care le-a avut și să prorocească timpul venirii lui Mesia, și anume cele 70 de săptămâni de ani. Este un arhanghel care descoperă tainele mântuirii și mai ales taina întrupării lui Hristos. (…) Arhanghelul Gavriil poartă în mână, în iconografia ortodoxă, un crin ca semn al curăției, al inocenței, purității și al bucuriei”.
Avem îngerul păzitor ca sprijin din partea lui Dumnezeu
În încheiere, Patriarhul României a evidențiat rolul și lucrarea îngerului păzitor în viața oamenilor. „Îngerul păzitor, pe care Dumnezeu îl dă fiecărui copil sau adult când se botează, este cel care ne inspiră în fiecare moment să săvârșim binele, să fim cinstiți, corecți și mai ales să fim milostivi, să facem fapte bune. Îngerul păzitor este al fiecărei persoane, al fiecărui creștin botezat. Dar și fiecare popor are un înger păzitor, mai ales popoarele creștine. De aceea, conducătorii de popoare adesea au cerut ajutorul sfinților îngeri, mai ales Sfântului Arhanghel Mihail ca să-i ajute în lupta lor împotriva dușmanilor. Îngerul păzitor este pomenit în rugăciunile Bisericii. De aceea, există o rugăciune specială către el, care se citește și dimineața, și seara. Avem îngerul păzitor ca sprijin din partea harului lui Dumnezeu. El îi îndeamnă pe oameni să săvârșească binele cu gândul, cu fapta și cu vorba, ca să arate lucrarea harului de la botez în el. De asemenea, îngerul păzitor îi apără pe creștini de primejdii, de ispite și tot îngerii păzitori îi ajută și pe părinții copiilor să-i poată crește pe aceştia. Ei sunt foarte prezenți în viața oamenilor, mai ales când sunt chemați în rugăciune. Este important să ne aducem aminte că îngerii au ajutat o mulțime de oameni drepți și ajută în continuare”, a precizat Întâistătătorul Bisericii noastre.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Mihail sau Gavriil ori derivate din aceste nume, dorindu-le sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani.