La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Întâlnirea bucureştenilor din sectorul 3 cu sfântul lor ocrotitor
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a vizitat sâmbătă, 13 aprilie, 11 unități bisericești din Protopopiatul Sector 3 Capitală în cadrul pelerinajului istoric care marchează împlinirea a 250 de ani de la așezarea sfintelor lui moaște în Catedrala Patriarhală din București. Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din delegația care a însoțit racla cu odorul duhovnicesc făcând parte și părintele vicar eparhial Costel Burlacu, părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc, precum și slujitori ai Catedralei Patriarhale.
În a patra sâmbătă din Sfântul şi Marele Post, cu trei luni înainte de împlinirea unui sfert de veac de când Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou binecuvântează capitala ţării noastre prin prezenţa sa, racla cu cinstitele sale moaşte a pornit din nou de la locul lor obişnuit de cinstire pentru a oferi binecuvântare celor care îi cinstesc după cuviinţă pe „casnicii lui Dumnezeu”. În cadrul celor 11 popasuri din sectorul 3 al Capitalei, bucureştenii l-au întâmpinat în număr mare pe sfântul lor ocrotitor cu multă bucurie şi nădejde în ajutorul lui.
La ora obişnuită a Utreniei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat la Catedrala Patriarhală slujba specială de binecuvântare a pelerinajului, alaiul procesional care a însoţit racla cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou oprindu-se mai întâi la Mănăstirea Stavropoleos. Aici a fost oficiată rânduiala specifică, iar Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidenţiat lucrarea misionară a obştii din această „cetate a Crucii”.
„Întâiul popas al pelerinajului de astăzi îl facem în această cetate a Crucii, pentru că Stavropoleos înseamnă «cetate a Crucii». În cei 300 de ani de istorie ai mănăstirii, toţi cei care au trecut pragul acestui sfânt lăcaş au dorit să-şi răstignească propriul eu şi să fie mai aproape de Dumnezeu. Nu în mod întâmplător ne aflăm în ultima săptămână a Sfintei Cruci. (…) Se cuvine să aducem un cuvânt de preţuire pentru lucrarea misionară a acestei mănăstiri, pentru ceea ce împlinesc, pentru permanenta răstignire a acestui sobor, dar şi pentru invitaţia pe care o fac apropiaţilor mănăstirii de a purta mereu crucea care aduce bucurie şi înviere”, a spus Preasfinţia Sa.
În continuare, racla a fost purtată în procesiune pe aleile Centrului Vechi al Capitalei, fiind aşezată spre închinare, timp de un ceas, în biserica Parohiei „Sfântul Dumitru”-Poştă. Aici, Sfântul Dimitrie a fost întâmpinat în glasul clopotelor de credincioşi de toate vârstele, purtând în mâini flori şi icoane cu chipul său. După slujba de întâmpinare a sfântului ocrotitor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat aspecte din istoria sfântului lăcaş în care au poposit pentru o perioadă de cinci ani sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, în prima jumătate a secolului al 19-lea.
După un scurt popas la Parohia Mihai Bravu, cinstitele moaşte au fost aşezate spre închinare în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”-Dristor, unde sfântul a fost primit cu cinstea cuvenită prietenilor lui Dumnezeu de poporul credincios. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârşit slujba de binecuvântare şi a rostit apoi un cuvânt de învăţătură în care a subliniat evlavia comunităţii parohiale, care număra odinioară mulţi bulgari: „Dacă moaştele Sfântului Dimitrie au venit în cetatea Bucureştilor ca dar al lui Dumnezeu pentru evlavia şi mărinimia unora sau a tuturor din vremea aceea, după modelul Catedralei Patriarhale, şi alte biserici au dorit să aibă părticele din moaştele unor sfinţi. Aşa s-a întâmplat şi la această biserică, unde părinţii s-au străduit pentru a aduce această mărturie a evlaviei şi credinţei celor care au primit daruri negrăite de la Dumnezeu în urma înaltei lor vieţuiri”.
De o primire la fel de călduroasă s-a bucurat sfântul ocrotitor al Bucureştilor şi în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mercurie”. Racla cu sfintele moaşte a fost aşezată în sfântul lăcaş împodobit cu pictură în tehnica mozaic, iar după rugăciunea de binecuvântare, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat bucuria întâlnirii sfinţilor în mijlocul unei comunităţi evlavioase.
„De mai mulţi ani, în această parohie se desfăşoară o misionară lucrare eclezială şi care ne arată nouă, slujitorilor Bisericii, un exemplu special, pentru că, pe lângă contribuţia credincioşilor din această parohie, este meritorie contribuţia familiei părinţilor Lepădatu. (...) Alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie se află şi o părticică din moaştele sfântului ocrotitor al acestei parohii, Mucenicul Mercurie, biserica fiind una dintre puţinele din România închinate acestui martir, care a dovedit prin sânge iubirea faţă de Dumnezeu. Sfinţii Mucenici Mercurie şi Ecaterina, ocrotitorii acestei parohii, ne arată că nu este dragoste mai mare decât cea care se cuvine a I se arăta lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Un cuvânt de recunoştinţă a rostit şi părintele paroh George Lepădatu, consilier patriarhal, care a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru includerea parohiei în itinerarul cu sfintele moaşte, Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor, precum şi tuturor celor care s-au implicat, cler şi popor, în organizarea acestui eveniment istoric.
Următorul popas în itinerarul duhovnicesc a fost la impunătoarea biserică închinată Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul a Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci”-Titan, unde sfântul a poposit pentru aproximativ două ore. Cu mic, cu mare, credincioşii cu feţe luminate de bucuria întâlnirii cu sfântul lor ocrotitor l-au aşteptat pe Cuviosul Dimitrie în curtea sfântului lăcaş. După rânduiala specifică, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evocat credinţa şi evlavia credincioşilor din acest cartier al Bucureştilor unde au fost construite în ultima perioadă mai multe sfinte lăcaşuri.
„Biserica aceasta, dar şi altele din această zonă sunt expresii ale unei deosebite evlavii, fiind zidită într-o perioadă de revigorare a credinţei, după un lung şir de ostilităţi pe care Biserica le-a cunoscut. Frumuseţea acestei biserici, ordinea de aici sunt toate aşezate întru slava lui Dumnezeu, Cel care este pretutindeni. Această lucrare a fost săvârşită prin dragostea dumneavoastră, a credincioşilor. În preajma părintelui ctitor al acestei biserici s-au aflat oameni buni, unii cu iubire fără de margini. Sfântul Ştefan cel Mare a fost ctitor de lăcaşuri sfinte, într-o perioadă grea, când Moldova era pârjolită şi jefuită. Cu toate acestea, în vremea lui se zideau preafrumoase biserici. Dar şi astăzi, Dumnezeu ne trimite oameni ai Lui, care arată dragostea lor cea fără de margini închinată lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.
O scurtă oprire a fost făcută în Parohia „Sfinții Români”, procesiunea îndreptându-se apoi către Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”-Titan. Aici, bisericuța de lemn în stil maramureșean l-a întâmpinat pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou în veșmânt floral de sărbătoare. Așezarea raclei cu moaștele sfântului spre închinare a fost însoțită de frumoasa cântare bizantină, cler și credincioși trăind momente de înălțare duhovnicească la întâlnirea cu sfântul făcător de minuni care veghează asupra Bucureștilor. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat slujba de binecuvântare și a rostit un cuvânt de felicitare, în care a apreciat lucrarea pastorală desfășurată în comunitate și modul în care sfântul cuvios a fost întâmpinat.
„După modelul filantropului și nevoitorului Antonie de la Iezerul Vâlcii, această parohie împlinește lucrări misionare deosebite. Sunt cunoscute facerile de bine ale parohiei față de mulți tineri, față de teologi care iubesc cântarea, în acest loc realizându-se una dintre cele mai frumoase cântări bisericești din zonă, prin stăruința preotului paroh, care a fost preocupat de muzică înainte de a sluji la Sfântul Altar, dar și prin dragostea unor preoți de a împodobi cu măiestrie prin slujire frumoasă și prin cântare Biserica Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Preasfinția Sa.
Au urmat popasuri la parohiile „Adormirea Maicii Domnului”-Titan și „Soborul Maicii Domnului”, procesiunea din această zi încheindu-se la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”-Titan. Peste 1.000 de credincioși au așteptat cu nădejde sosirea în mijlocul lor a sfântului ocrotitor și făcător de minuni, așternând la racla Cuviosului Dimitrie, ca la o tainică spovedanie, rugăciunile, necazurile și nădejdile lor.
După slujba de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața minunată a sfântului, invitând pe credincioși să participe și la sărbătoarea lui de la mijlocul lunii iulie.
„Un astfel de moment, cum este cel al aducerii moaștelor sfântului ocrotitor al Bucureștilor, nu a mai avut loc în această zonă a orașului. Dacă altădată moaștele sale au fost duse prin cetate cu prilejul unor momente deosebite de încercare, de această dată Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou vine să ocrotească parohia și să vă amintească de apropiata sărbătoare când se vor împlini 250 de ani de la aducerea în București a sfintelor sale moaște. Întâmpinat cu multă evlavie și nădejde de copii numeroși și persoane de diferite vârste, Sfântul Cuvios Dimitrie ne îndeamnă pe toți să urmăm calea pe care Mântuitorul Hristos a oferit-o ucenicilor Săi în timpul propovăduirii Evangheliei. Într-o totală smerenie, și Sfântul Cuvios Dimitrie și-a purtat crucea”, a spus Preasfinția Sa.
Cuvinte de mulțumire au rostit și părintele protoiereu Nectarie Florin Busuioc și părintele paroh Ciprian Dinu. În continuare a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei București, în cadrul slujbei fiind sfințite aproximativ 2.000 de sticluțe cu untdelemn care au fost distribuite credincioșilor la plecare.
Pelerinajul cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou a continuat duminică, 14 aprilie, în Protopopiatul Sector 4 Capitală.