În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Integrala „Nicolae Steinhardt”, prezentată la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană
La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost prezentată Integrala „Nicolae Steinhardt”, care cuprinde 22 de volume, apărute în seria de autor editată de Polirom şi Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Opera completă s-a concretizat în acest an, la 110 ani de la naşterea monahului de la Rohia și la 33 de ani de la trecerea sa la Domnul.
Prezentarea Integralei „Nicolae Steinhardt” a avut loc joi, 8 decembrie, în aula facultăţii, eveniment la care au participat trei ierarhi și un public numeros. Personalitatea monahului Nicolae Steinhardt, viața sa înainte și după convertire, opera, activitatea publicistică și Integrala „Nicolae Steinhardt” au fost prezentate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; prof. dr. Virgil Ciomoș de la Facultatea de Istorie și Filosofie (UBB), pr. prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă (UBB); arhim. Macarie Motogna - starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” de la Rohia; conf. dr. Florian Roatiș, de la Facultatea de Litere, Centrul Universitar de Nord, Baia Mare, şi Adrian Popescu - poet, prozator și eseist. Prezentarea a fost moderată de pr. prof. dr. Ștefan Iloaie, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La eveniment au fost prezenți studenți, cadre universitare, clerici, invitați, în frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Pentru implicarea în proiectele Fundației „Nicolae Steinhardt”, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oferit pr. prof. dr. Ioan Chirilă și prof. dr. Virgil Ciomoș Ordinul „Crucea Nicolae Steinhardt” și Medalia Culturală „Nicolae Steinhardt”, iar domnului prof. dr. Adrian Mureșan i-a acordat Medalia Culturală „Nicolae Steinhardt”.
Prezentarea Integralei „Nicolae Steinhardt” se încadrează în suita de evenimente organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu prilejul Săptămânii facultății, în colaborare cu Editura Polirom, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia și Fundația „Nicolae Steinhardt”.