De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întreită bucurie pentru comunitatea Bisericii „Sfântul Grigorie Palama”
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a poposit în Duminica Sfinților Strămoși după trup ai Domnului în biserica închinată Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, aflată în incinta campusului Universității Politehnica din București, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit diacon pe lect. dr. Sabin Preda pe seama acestui lăcaş.
La mai puţin de o lună de la slujba de hram, biserica bucureșteană a devenit neîncăpătoare în dimineața zilei de duminică, atunci când Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un numeros sobor din care au făcut parte: părintele arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia; părintele prof. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; părintele lect. dr. Marian Mihai, parohul bisericii; părintele Maricel Popa; arhid. conf. dr. Gabriel Constantin Oprea, precum și alți slujitori. La momentul rânduit, ierarhul l-a hirotonit în treapta de diacon, pe seama acestui sfânt lăcaș, pe lect. dr. Sabin Preda, cadru didactic la instituția de învățământ teologic bucureșteană.
La cina cea mare Dumnezeu îi cheamă pe toți
După citirea Evangheliei duminicale, părintele arhimandrit Zaharia Zaharou a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit textul evanghelic ce ilustrează Pilda celor poftiți la cină (Luca 14, 16-24): „Pericopa evanghelică de astăzi ne aduce aminte că Dumnezeu a pregătit cu mare grijă, mai înainte de veacuri, un ospăț pentru poporul Său care pierea de foame în țara îndepărtată a păcatului. În esență, Crăciunul reprezintă arătarea iubirii celei mai presus de înțelegere a lui Dumnezeu. El l-a iubit până la sfârșit pe omul păcătos, pe care îl cheamă să răspundă cu dragoste și recunoștință și, astfel, să devină părtaș iubirii Sale. Domnul a venit pe pământ și S-a născut în trup ca și noi să ne naștem în Duh, în Împărăția Lui. A venit să restabilească în Persoana Sa unirea omului cu Dumnezeu. El îi dăruiește omului un ospăț încă din această viață, cercetându-l cu mila Sa cea bogată. La cina cea mare, în limbajul Sfintei Scripturi, Dumnezeu îi cheamă pe mulți, adică pe toți. Îl cheamă pe fiecare om în parte în multe rânduri și în multe chipuri ca să se facă părtaș praznicului pe care Fiul lui Dumnezeu îl sărbătorește cu fiii oamenilor. El Își trimite chemarea fie în chip nemijlocit, fie în chip mijlocit, prin cuvântul Scripturii, prin sfinții Săi și chiar prin suferințele vieții acesteia. Urmarea chemării este fie o prăznuire binecuvântată, fie o foame veșnică și chinuitoare. Vremea cinei nu este un moment abstract în viața noastră. Este vremea mântuirii, care este concretă și bine stabilită. Chemarea lui Dumnezeu este măreață, mai presus de lumea aceasta, și nu îi îngăduie omului vreo amânare sau nesocotire. Din nefericire, în Evanghelia de astăzi vedem că Dumnezeu primește de la făptura mâinilor Sale, de trei ori, un răspuns negativ, nebunesc. Cele trei categorii de oameni pomenite reprezintă cele trei căi prin care dăm greș în legătura noastră cu Dumnezeu”.
Arhimandritul Zaharia Zaharou, un monah ostenitor și evlavios
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat importanța acestei zile pentru întreaga comunitate: „Duminica de astăzi reprezintă o întreită bucurie pentru comunitatea credincioșilor care frecventează această biserică și pentru părinții care slujesc la acest Sfânt Altar. În primul rând, este bucuria Sfintei Liturghii care ne-a adunat împreună ca să-L preamărim pe Dumnezeu, cerându-I binecuvântare, iertarea păcatelor și mântuire. În al doilea rând, ne-am bucurat de prezența și cuvântul profund de învățătură rostit de părintele arhimandrit Zaharia Zaharou, un om cunoscut în întreaga lume ortodoxă și în afara ei, un monah ostenitor și evlavios, care este un mare prieten al Bisericii noastre și al poporului român. Opera sa este foarte cunoscută, fiind tradusă aproape în întregime în limba română. A participat la evenimente, congrese și întâlniri în toate marile orașe ale țării, iar astăzi ne-am bucurat și noi de prezența și de cuvântul său. A treia bucurie a zilei de astăzi este hirotonia întru diacon a părintelui lector Sabin Preda care, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, a intrat în rândul slujitorilor Sfântului Altar”.
Ierarhul a vorbit pe scurt și despre semnificația Pildei celor chemați la cină: „Nu trebuie să uităm cuvintele de final ale Mântuitorului, din Evanghelia de astăzi, care sunt oarecum amenințătoare: «Nici unul din bărbații aceia care au fost chemați nu va gusta din cina mea». Trebuie să avem acest lucru mereu în minte, mai ales acum, când ne despart numai două săptămâni de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului. Sigur, cei care frecventează biserica se pregătesc în acest interval, dar ne putem îndemna prietenii și familia să folosească în mod înțelept și eficient timpul scurt care a mai rămas în vederea pregătirii pentru această cină pe care Dumnezeu Tatăl a rânduit-o milenii întregi pentru noi, oamenii”.
Părintele paroh Marian Mihai a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, binecuvântare și slujire, evidențiind faptul că Episcopul-vicar patriarhal a mai poposit recent în aceeași biserică, la sărbătoarea ocrotitorului ei spiritual. Totodată, părintele paroh a mulțumit și arhimandritului Zaharia Zaharou pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, menționând și faptul că în seara precedentă părintele a susținut o conferință duhovnicească la Rectoratul Universității Politehnica din București. În semn de recunoștință și prețuire, părintele Marian Mihai i-a oferit arhimandritului, din partea întregii comunități, o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Grigorie Palama și o carte cu viața și slujba sfântului.