La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Liturghie arhierească la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Braşov-Bartolomeu
Comunitatea de credincioși de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Braşov-Bartolomeu a primit binecuvântare arhierească în Duminica a 17-a după Rusalii. Sfânta Liturghie din această duminică a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Credincioşii din cartierul braşovean Bartolomeu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie din această duminică şi au ascultat cuvântul de învăţătură în care Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a prezentat principalele învăţături ale Evangheliei din această zi, evidențiind modelul de credință smerită oferit de femeia cananeancă. „Credinţa acestei femei a devenit pilduitoare, deşi ea nu era de neam iudaic. Cetăţile cananeene erau considerate a fi păgâne şi, totuşi, iată că s-a apropiat această femeie de Hristos, strigând din tot sufletul către El: «Mântuieşte-mă, Fiul lui David, fiica mea rău este chinuită de diavolul!» Observăm că această femeie îşi exprima în rugăciunea sa, în cerinţa sa, toată dragostea vieţii sale, pentru că fiica ei era chinuită de un diavol. Credinţa devine mântuitoare atunci când ea este susţinută de rugăciune, pentru că nu se reduce doar la a crede că există Dumnezeu. (...) Credinţa adevărată în Dumnezeu este recunoaşterea lui Dumnezeu ca Stăpân al vieţii, recunoaşterea noastră ca fii ai lui Dumnezeu într-o dependenţă, într-o legătură, într-o necesitate a acestei legături permanente, pentru că atunci când credem, Îl preamărim pe Dumnezeu şi cerem cele necesare vieţii noastre. Iată că această mamă ne dă nouă un exemplu de credinţă care să ne călăuzească acum pe drumul acesta pregătitor spre post şi prin post pentru a ajunge la sfârşit la bucuria Învierii”, a subliniat ierarhul.
Credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să se închine în faţa raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.