La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Lucrările Adunării eparhiale în Episcopia Maramureșului și Sătmarului
În Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare s-au desfăşurat, sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, lucrările Adunării eparhiale. În cadrul acestora au fost analizate principalele activități din 2020 și au fost făcute propuneri pentru anul 2021.
Membrii Adunării eparhiale au analizat sâmbătă, 6 februarie, activitatea eparhiei din anul 2020, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal. Înainte de începerea lucrărilor, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie și un Te Deum.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a condus, apoi, ședinţa Consiliului eparhial, urmată de lucrările în plen ale Adunării eparhiale.
Potrivit unui comunicat de presă al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în anul precedent s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală și la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației, în curs de restaurare, acesta urmând să funcţioneze sub denumirea de Centrul cultural-pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, iar pe cuprinsul eparhiei sunt deschise19 şantiere de pictură bisericească, iar la două biserici monument istoric se efectuează lucrări de restaurare și reabilitare (Biserica „Sfântul Apostol Petru şi Pavel~-Şomcuta Mare și Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil”-Plopiș).
Episcopia Maramureșului și Sătmarului a realizat numeroase activităţi pastorale şi culturale, iar prin Sectorul social-filantropic și misionar a desfășurat mai multe proiecte sociale în perioada stării de urgență, sub deviza „Catedralele ajută spitalele”. În cadrul activităţilor filantropice, au fost achiziţionate două aparate de ventilare mecanică VG 70, în valoare de 518.560 de lei, care au fost donate spitalelor din Maramureș și Satu Mare. De asemenea, unităţile medicale din cuprinsul eparhiei au fost sprijinite cu măști și halate de unică folosință. Tot în această perioadă, aproximativ 3.986 de persoane au fost ajutate cu pachete alimentare, produse igienico-sanitare și plata unor facturi. Conform Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, eparhia desfășoară prin protopopiate și parohii proiecte sociale cu caracter permanent de care au beneficiat 13.911 de persoane, iar cheltuielile totale s-au ridicat la suma de 1.628.216 lei. Totalul tuturor activităţilor Sectorului social-filantropic însumează valoarea de 3.284.870 de lei, având 28.859 de beneficiari.
La propunerea Preasfințitului Părinte Iustin, în cadrul ședinței Permanenței eparhiale, și validat ulterior în ședința de lucru a membrilor Adunării eparhiale, în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, în eparhie se va implementa proiectul „Nici o comunitate parohială fără capelă mortuară” (de cimitir).
Capelele se vor realiza după o serie de dimensiuni standard oferite de către eparhie, în funcție de comunitatea de credincioși, precum și în acord de parteneriat cu primăriile.