La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Lumina Sfintei Treimi peste credincioşii din Buşteni
Biserica Mănăstirii "Sfânta Treime" din Buşteni a fost sfinţită cu Agheasmă Mare duminică, 12 iunie, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După slujbă, Preafericirea Sa a vizitat Mănăstirea "Înălţarea Sfintei Cruci" de pe muntele Caraiman, iar ieri a participat la Sfânta Liturghie săvârşită la Mănăstirea Sinaia cu prilejul hramului.
Mănăstirea "Sfânta Treime" din oraşul Buşteni este unul dintre cele mai noi aşezăminte monahale din zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureştilor. Aceasta a fost înfiinţată în anul 2009, împreună cu Centrul social-pastoral "Sfânta Treime", pe locul unde funcţiona fosta Casa de odihnă a preoţilor din oraşul Buşteni. Până la ridicarea noii catedrale a mănăstirii, obştea monahală condusă de maica stareţă Megalusa Savu, dar şi credincioşii sau turiştii din oraşul Buşteni se vor putea ruga într-o bisericuţă din lemn care a fost construită prin grija Protopopiatului Câmpina şi cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local Buşteni şi al credincioşilor din Buşteni.
Bisericuţa a fost sfinţită duminică, 12 iunie, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. "Sfinţirea acestei bisericuţe este pentru noi, astăzi, un prilej de mare bucurie, deoarece s-a deschis o nouă poartă a cerului aici, în Buşteni, s-a deschis o casă a Preasfintei Treimi, s-a deschis pentru noi un spaţiu sfânt unde se uneşte cerul cu pământul ca pe noi pământenii să ne ridice duhovniceşte la ceruri în Împărăţia Preasfintei Treimi. În oraşul Buşteni nu există prea multe biserici. Aşadar, era nevoie de această biserică pentru mănăstire, dar şi pentru unii închinători, vizitatori şi unii oameni chiar de aici din împrejurimi", a spus Preafericirea Sa. Pentru sprijinul acordat construcţiei acestei biserici şi pentru întreaga activitate în folosul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României a acordat Ordinul "Sanctus Stephanus Magnus" pentru clerici părintelui Costică Dumitru, protopop de Câmpina. De asemenea, a acordat Ordinul "Sanctus Stephanus Magnus" pentru laici domnului Savin Emanoil, primarul oraşului Buşteni, şi domnului viceprimar Nae Savel. Totodată, Patriarhul României a acordat Diploma de onoare "Sfântul Apostol Andrei" doamnei Chiraţa Meghea şi părintelui protosinghel David Petrovici, exarhul mănăstirilor din zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureştilor. Pentru noua bisericuţă, Preafericirea Sa a dăruit o cruce de binecuvântare, iar pentru biblioteca mănăstirii, cele trei volume dedicate autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, "Autocefalia: libertate şi demnitate", "Autocefalie şi responsabilitate", "Autocefalie şi comuniune".
După ce a sfinţit biserica Mănăstirii "Sfânta Treime" din Buşteni, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat duminică Mănăstirea "Înălţarea Sfintei Cruci" - Caraiman, unde a fost întâmpinat de obştea mănăstirii. Patriarhul României l-a felicitat pe părintele exarh David Petrovici, stareţul mănăstirii, şi pe părintele Gherontie Puiu pentru lucrările desfăşurate la complexul monahal şi în special pentru reînceperea lucrărilor de edificare a noului centru de conferinţe în care se vor desfăşura întrunirile preoţilor şi sinaxele monahale ale stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi conferinţe ale mirenilor din diverse domenii de activitate profesională.
Patriarhul României a subliniat că acest centru era necesar deoarece Arhiepiscopia Bucureştilor nu are nici un centru de conferinţe, ci doar o sală provizorie de întruniri, amenajată în clădirea fostului seminar teologic de la Mănăstirea Cernica. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru biblioteca Mănăstirii Caraiman cele trei volume dedicate autocefalie Bisericii Ortodoxe Române: "Autocefalia: libertate şi demnitate", "Autocefalie şi responsabilitate", "Autocefalie şi comuniune", felicitând totodată pe reprezentanţii Primăriei Buşteni pentru ajutorul dat mănăstirii prin realizarea drumului asfaltat, care facilitează accesul pelerinilor la complexul monahal.
Rusaliile, sărbătorite la Catedrala patriarhală
La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie la sărbătoarea Cincizecimii a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În cuvântul de învăţătură a explicat semnificaţiile sărbătorii Rusaliilor pentru Biserica Ortodoxă şi a arătat multitudinea lucrărilor Sfântului Duh în viaţa credincioşilor.
"Evanghelia ne arată că Duhul este numit apa cea vie. Sfântul Evanghelist Ioan îl numeşte pe Duhul Sfânt apa cea vie, apa care dă viaţă, iar prin aceasta înţelegem harul Duhului Sfânt dătător de viaţă, curăţitor al vieţii, Cel care face să crească, să înflorească şi să rodească viaţa omului în sfinţenie. Duhul Sfânt este vistierul tuturor bunătăţilor, este Cel din care izvorăsc izvoarele darurilor diferite în Biserică. Evanghelia ni-L prezintă ca fiind apa cea vie; apa este condiţia primordială a existenţei vieţii; acolo unde nu există apă, nu poate exista viaţă. Prin aceasta vedem legătura dintre Duhul Sfânt şi simbolul apei. Apa este dătătoare de viaţă, curăţitoare de impurităţi, stimulatoare pentru creştere şi rodire. Sfântul Evanghelist Ioan nu foloseşte simbolul focului în descrierea Duhului Sfânt, ci metafora apei celei vii. În Evanghelie, Mântuitorul spune că cel ce crede în El, aşa cum Pune Scriptura, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui, iar în convorbirea cu femeia samarineancă Mântuitorul spune că cel ce crede în El sau cel ce bea din apa cea vie râuri de apă vie vor curge din pântecele lui spre Împărăţia cerurilor. Aceasta înseamnă râurile de har care coboară din cer, sfinţesc pe om şi-l înalţă spre Împărăţia cerurilor. Aceste râuri de har sunt lucrări ale Duhului Sfânt prin harul Preasfintei Treimi împărtăşit oamenilor în biserica lui Hristos în Duhul Sfânt", a explicat Preafericirea Sa. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite opt rugăciuni de binecuvântare pentru credincioşi şi au fost sfinţite frunzele de nuc - simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli.