Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Luptătorii anticomuniști, comemorați la Oradea
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat luni, 9 martie, slujba Parastasului, în Biserica „Sfânta Treime” din Oradea, pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.
La slujbă au participat oficialități, familii ale victimelor opresiunii comuniste, membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Filiala Bihor şi ai Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”, numeroși credincioși.
La final, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre exemplul de jertfelnicie al celor care au suferit în temnițele comuniste, care Îl aveau ca model pe Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, Cel Care S-a sacrificat, ca un Miel de jertfă, pentru mântuirea tuturor: „Pentru întreaga suflare românească, ziua de 9 martie, pomenirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, este un prilej de aducere aminte a jertfelor celor care au rezistat în timpul ocupației sovietice, urmată de instaurarea regimului comunist în țara noastră. Este pentru toți o datorie sfântă să ne aducem aminte de sacrificiul lor, iar responsabilitatea noastră, a celor de astăzi, este nu doar de a nu le uita jertfa, ci de a vorbi despre ea și a o transmite tinerelor generații, pentru ca ororile care au avut loc în timpul regimului totalitar să nu mai poată fi repetate”.
De asemenea, ierarhul a amintit că „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei are cel mai mare număr de preoți care au fost închiși în închisori de către autoritățile comuniste. Mai mult decât atât, chiar și episcopul care păstorea Eparhia Ortodoxă Română a Oradiei în timpul instaurării regimului comunist, Nicolae Popovici, a fost scos din scaunul episcopal și trimis în surghiun la Mănăstirea Cheia, unde a ajuns să își pregătească singur mâncarea, căci securitatea vremii pusese la cale otrăvirea sa. A fost pensionat forțat în anul 1950 și avea să treacă la Domnul în anul 1960, așa încât anul acesta se împlinesc 70 de ani de la scoaterea sa din scaunul episcopal și 60 de ani de la mutarea în veșnicie”.
După parastas, participanții la momentul comemorativ au depus flori la troița din vecinătatea Bisericii „Sfânta Treime”. 9 martie este ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, declarată prin Legea nr. 247 din 2011 ca Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 în România.