De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Manualele de Istorie Bisericească Universală au fost lansate la Sibiu
Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a găzduit miercuri, 11 octombrie, lansarea noilor manuale de Istorie Bisericească Universală apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române, sub coordonarea pr. prof. dr. Viorel Ioniţă.
La eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, coordonatorul volumelor de Istorie Bisericească Universală, pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, conducerea facultății sibiene, cadre didactice, preoți și studenți.
În cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu l-a felicitat și i-a mulțumit pr. prof. dr. Viorel Ioniță pentru apariția acestor manuale care vor fi folosite în facultățile de teologie din țară, informează Mitropolia Ardealului.
„Ne bucurăm că studenții teologi vor avea posibilitatea să se informeze direct de la o sursă foarte generoasă. Manualul nu este totul într-o cercetare, în pregătirea studenților, dar este elementul fundamental, de la care se pornește apoi în elaborarea și aprofundarea unor subiecte spre care se vor simți atrași, pentru că aceste manuale oferă și o bibliografie generoasă”, a subliniat ierarhul.
Prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, a vorbit despre cercetarea academică din domeniul Istoriei Bisericești Universale la vechea și prestigioasa instituție de învățământ teologic din cetatea transilvăneană.
„Gândul m-a dus automat la părintele profesor Aurel Jivi și la toți ceilalți care ne-au format în domeniul acesta, făcându-ne colegi parcă și prieteni cu marii profesori de Istorie Bisericească Universală. Fără să vreau, mă gândesc la părintele Ioan Ică senior, care ne-a pus în mână pentru prima dată traduceri corecte în domeniul Istoriei Bisericești Universale, cei care ne-au crescut și ne-au spus că nu e ușor să străbați o materie de genul acesta. Acum avem la dispoziție această lansare minunată din seria pe care Editura Basilica o realizează cu tratate de teologie”, a spus pr. Constantin Necula.
Noutatea adusă de volume
Pr. prof. dr. Viorel Ioniță a vorbit despre nevoia de noi manuale la această disciplină de studiu, în care să se prezinte mai mult istoria Bisericilor Ortodoxe în cel de-al doilea mileniu creștin, despre eforturile depuse în editarea acestor volume la care au contribuit profesori de la facultăți precum cele din București, Sibiu și Cluj-Napoca, dar și despre celelalte manuale de Teologie din colecția Editurii Basilica a Patriarhiei Române.
„Aceste manuale trebuie, în primul rând, să acopere programele analitice și acesta este un minim pe care trebuie să-l atingă aceste manuale, dar nu este suficient. Aceste manuale sunt dorite, și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a salutat acest lucru, să nu mai fie simple manuale. Colecția se numește «Tratate, manuale și cursuri de Teologie», iar manualele au fost la început mai simple. Ați văzut manualul de Dogmatică apărut în două volume, dar manualul de Noul Testament se anunță în șase volume. Noi ne-am gândit să propunem prezentarea istoriei Bisericilor Ortodoxe în cel de-al doilea mileniu creștin în mod separat, de sine, ca să fie mai evident”, a spus pr. prof. dr. Viorel Ioniță.
Au mai luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, unul dintre profesorii care au contribuit la elaborarea volumelor și care a vorbit acum despre necesitatea apariției unor astfel de manuale pentru instituțiile de învățământ teologic, precum și arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a salutat în numele cadrelor didactice apariția unor volume consistente și de o reală valoare academică.
Volumele de Istorie Bisericească Universală au apărut în cadrul colecţiei de Tratate, manuale şi cursuri de Teologie de la Editura Basilica, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.