De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mărturie în limba germană despre teologia și spiritualitatea ortodoxă
La Editura Schiller din Sibiu a apărut la sfârșitul anului trecut, în limba germană, antologia de texte a Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, intitulată „Die Orthodoxie zwischen Tradition und Moderne” („Ortodoxia între tradiție și modernitate”, 238 pagini), editată de părintele Jürgen Henkel, pastor evanghelic specialist în opera părintelui Dumitru Stăniloae și fin cunoscător al teologiei ortodoxe românești contemporane. Așa cum reiese din subtitlu („Gesammelte Beitrage zur orthodoxe Theologie und Glaubenspraxis”), articolele, predicile și eseurile cuprinse în volum se axează pe teologia și spiritualitatea ortodoxă trăită în viața de zi cu zi.
Volumul este cea de-a zecea apariție în seria „Biblioteca Teologică Germano-Română”, care publică lucrări importante pentru dialogul între teologia ortodoxă românească și cea evanghelică germană. Editată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de slujire ai Mitropolitului Serafim în Germania, cartea de 238 de pagini cuprinde o selecție de articole, prelegeri, eseuri și intervenții ale ierarhului, care a fost invitat în numeroase rânduri la congrese, conferințe, festivități, slujbe ș.a. să dea mărturie despre tradiția și spiritualitatea Ortodoxiei românești în spațiul apusean. După volumul „Aus dem Glauben leben” („A trăi din credință”, 2008), cartea de față este cea de-a doua a ierarhului român în limba germană și, cu siguranță, o contribuție importantă pentru cunoașterea comorilor credinței strămoșești în spațiul de limbă germană.
Articolele sunt selectate tematic pe șase categorii care surprind poate cele mai importante subiecte în materie de credință pentru lumea contemporană: prima parte este dedicată provocărilor pe care întâlnirea dintre tradiție și modernitate le poate aduce credinciosului ortodox, în special celui aflat în diasporă. Rolul Sfântului Duh în dezvoltarea tradiției dinamice este tematizat de ierarh în mod special aici, dar și cu numeroase alte ocazii. Partea a doua a lucrării este dedicată rolului misionar și ecumenic al Ortodoxiei în Europa de astăzi. Și, cu toate că astăzi mai ales în Răsărit cuvântul „ecumenic” are valențe controversate - asociate cu relativismul confesional, articolele cu referire la rolul Bisericii Răsăritene în Europa conving pe oricare cititor de bună credință că împărtășirea comorilor Ortodoxiei în Occident nu presupune nicidecum un rabat de la învățătura de credință, ci mai degrabă o datorie misionară a fiecărui creștin dornic de a descoperi celuilalt izvorul vieții în Hristos. Partea a treia a volumului este una istorică, dedicată spiritualității românești din secolul XX, respectiv isihasmului și paisianismului care au dus la renașterea monahismului din țara noastră, acum mai bine de două veacuri. În capitolul al patrulea, intitulat „Ghid pastoral și spiritual”, Mitropolitul Serafim împărtășește din propriile experiențe în ceea ce privește rugăciunea în viața de zi cu zi, spiritualitatea icoanelor, rolul sfinților, până la întâlnirea cu moartea, dar din perspectiva creștinului ancorat în credința Învierii. Capitolul al cincilea continuă în ceea ce privește experiența Ortodoxiei în cotidian în chiar miezul ei: se accentuează importanța comuniunii trăite în sânul Bisericii mari - prin Spovedanie și Sfânta Împărtășanie - și al celei mici, familia - prin căsătorie, neevitând însă un subiect delicat, dar din păcate din ce în ce mai răspândit - divorțul. În sfârșit, ultima parte este dedicată vieții creștine în slujirea aproapelui și a creației: activitatea socială a Bisericii în special în sfera diaconiei, grija pentru mediul înconjurător, locul omului în Creația lui Dumnezeu.