În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Momente istorice de comuniune și rugăciune în a doua zi de pelerinaj în Prahova
Pelerinajul cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a continuat marți, 5 martie, în Protoieria Ploiești Nord. Au fost vizitate opt parohii prahovene, unde numeroși credincioși și-au îndreptat pașii către Ocrotitorul Bucureștilor, în care și-au pus nădejdea pentru pacea, sănătatea și bucuria duhovnicească a lor și a celor dragi. În cea de-a doua zi, delegația a fost condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Prima oprire a fost la Parohia Gherghița, județul Prahova. Aici, în sunetul clopotelor și al glasului de psalți, racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a poposit pentru câteva minute în fața bisericii, unde copii, tineri și vârstnici, voluntari și reprezentanți ai instituțiilor locale s-au bucurat de aceste momente istorice și de binecuvântarea sfântului.
Racla a fost adusă de delegația condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, din care au făcut parte: ierom. Serghie Pîrău, slujitor la Catedrala Patriarhală din București, și pr. Adrian Matei, protopop al Protoieriei Ploiești Nord.
În cuvântul de învățătură rostit închinătorilor, ierarhul a vorbit despre semnificația acestui eveniment pentru parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor unde este adusă racla pentru închinarea credincioșilor: „Este un eveniment deosebit pentru localitatea dumneavoastră. În general, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie au părăsit în puține rânduri Catedrala, și de fiecare dată în momente de cumpănă pentru societatea românească: în timpul ciumei lui Caragea; în timpul holerei din vremea generalului Pavel Kiseleff; în vreme de secetă și de incendii. Anul acesta are loc pelerinajul în toate protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureștilor. Astăzi, în a doua zi de pelerinaj, am început cu parohia dumneavoastră din Protopopiatul Ploiești Nord, care în felul acesta primește o mare binecuvântare din partea lui Dumnezeu și a Sfântului Dimitrie cel Nou. Facem acest pelerinaj în semn de bucurie și de recunoștință pentru acest dar deosebit. Dorim ca această vizită a Sfântului Dimitrie cel Nou la dumneavoastră să vă aducă pace, bucurie, sănătate, să mijlocească pentru împlinirea dorințelor dumneavoastră bune”.
Al doilea popas a fost la Parohia Palanca, unde, cu flori în mâini, credincioșii așteptau cu răbdare împreună cu preoții de la parohii învecinate, îndurând vremea rece de început de martie, pentru a petrece câteva clipe lângă racla care adăpostește moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Aici, în curtea lăcașului de rugăciune, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul le‑a amintit credincioșilor că în data de 13 iulie, la București, pot participa la sărbătoarea împlinirii celor 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie la Catedrala Patriarhală. „Trăim un moment cu adevărat istoric, și anume prezența moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în localitatea și parohia dumneavoastră. (...) Anul acesta, la București vor avea loc festivități deosebite dedicate sărbătorii închinate împlinirii celor 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie la București. Vă dorim din toată inima ca venirea Sfântului Dimitrie în satul dumneavoastră să vă aducă de la Dumnezeu multă bucurie, sănătate, spor în toată fapta cea bună și să ne învrednicească pe toți ca perioada Sfântului și Marelui Post de care ne apropiem să o petrecem după modelul viețuirii lui, în post, rugăciune și în nevoințe. Mulțumim părintelui paroh pentru organizare, părinților care ne stau alături, mulțumim domnului primar și tuturor credincioșilor care s‑au ostenit să participe la acest eveniment”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, convoiul care a însoțit racla cu sfintele moaște a mers în orașul Ploiești, la Parohia „Buna Vestire”, unde a rămas preț de o jumătate de oră în interiorul bisericii, timp în care credincioșii au adus smerită plecăciune sfântului ocrotitor al Bucureștilor. După săvârșirea slujbei speciale de binecuvântare a pelerinajului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre importanța cinstirii sfintelor moaște: „Cinstirea sfintelor moaște este o tradiție sfântă a Bisericii, încă de la întemeierea ei. Sfânta Scriptură ne învață că omul a fost creat de Însuși Dumnezeu printr‑o lucrare specială. Omul, care a fost înzestrat cu chipul lui Dumnezeu, a fost destinat ajungerii la asemănare cu El, adică la sfințirea și îndumnezeirea vieții. Acest lucru nu a mai fost posibil după căderea lui Adam, însă Mântuitorul, prin opera Sa răscumpărătoare, ne‑a oferit din nou prilejul de a deveni asemenea lui Dumnezeu prin lucrarea harului Duhului Sfânt, care sălășluiește în inimile și în sufletele celor credincioși. (...) Oamenii au considerat cu precădere trupurile celor drepți, ale celor care au trăit cu intensitate Evanghelia Mântuitorului, temple ale Duhului Sfânt. Trupurile creștinilor care au murit pentru Hristos prin moarte martirică încă de la început au fost cinstite ca temple ale Duhului Sfânt, chivoturi și izvoare de binecuvântare, vindecare și de har”.
Următoarea oprire a fost la Parohia „Sfinții Apostoli”‑Ploiești, unde parcă totul se mișca de dragul și spre cinstirea Sfântului Dimitrie. Au avut loc câteva momente de rugăciune lângă Altarul de vară al parohiei, care se împleteau armonios cu bucuria credincioșilor veniți în număr mare să se închine odorului de mare preț al Cetății Bucureștilor. În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul le‑a explicat celor prezenți legătura dintre această biserică și Sfântul Cuvios Dimitrie: „Sfântul Dimitrie s‑a născut în secolul al 13‑lea în timpul Țaratului vlaho‑bulgar condus de frații Petru și Asan, iar satul acestuia, fiind locuit de populație vlahă, s‑a bucurat de sprijinul românilor din nordul Dunării încă înainte de întemeierea Țării Românești. Astfel, boierii care aparțineau familiei Basarab sau Basarabilor au susținut această comunitate de pe celălalt mal al Dunării, construind aici o biserică în care a venit în fiecare duminică tânărul Dimitrie, care mai târziu se va retrage în una din cele aproximativ 300 de peșteri chilii din malul calcaros al râului Lom din apropierea satului. (...) După întemeierea Țării Românești, voievozii din dinastia Basarabilor au continuat să sprijine acest sat și viața bisericească de aici, iar după descoperirea minunată în apele Lomului a moaștelor nestricăcioase ale Sfântului Dimitrie, voievozii basarabi au continuat să sprijine biserica în care au fost așezate moaștele sale, izvor de binecuvântare și de vindecare. Ne bucurăm că sfântul a venit la ctitoria unuia din membrii familiei, care a sprijinit atât de mult și de la care satul său natal își poartă numele, ctitorul acestei biserici fiind Matei Basarab”.
Pelerinajul a continuat la frumoasa biserică a Parohiei „Sfânta Vineri”‑Ploiești, racla cu sfintele moaște rămânând aici 30 de minute pentru închinarea numeroșilor credincioși, de toate vârstele și categoriile sociale și mai ales foarte mulți tineri și copii.
De aici, racla a fost dusă la Parohia Plopeni Oraș, unde a rămas timp de aproximativ două ore, timp în care rândul credincioșilor închinători a curs necontenit, esplanada bisericii fiind neîncăpătoare, evlavia credincioșilor față de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou fiind exprimată în daruri de flori și rugăciuni șoptite din inimă. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit aici un cuvânt de învățătură, în care a evocat viața smerită a Sfântului Cuvios, care însă a fost încununat de Dumnezeu cu multă cinste.
Itinerarul din a doua zi a pelerinajului se va încheia cu vizitarea parohiilor Găgeni și „Acoperământul Maicii Domnului”‑Ploiești. La cea din urmă, ierarhul, împreună cu mai mulți slujitori, va săvârși Taina Sfântului Maslu.
Pelerinajul istoric se desfășoară în perioada 4 martie - 21 aprilie 2024 în Arhiepiscopia Bucureștilor, şi încă din primele zile deja s-au rostit la racla Sfântului Dimitrie mii de rugăciuni.
Miercuri, 6 martie, pelerinajul va continua în Protopopiatul Ploiești Sud.
Citeşte şi: A început pelerinajul cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou