În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
A început pelerinajul cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou
În prima zi a pelerinajului, procesiunea cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în judeţul Prahova a fost condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul. Episcopul-vicar patriarhal a săvârșit la fiecare popas o slujbă specială de mulțumire și a rostit cuvinte de binecuvântare în care a evocat viața sfântului, adresând invitația clerului și credincioșilor de a participa la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din data de 13 iulie.
De-a lungul sfertului de mileniu de la venirea în București a cinstitelor sale moaște (13 iulie 1774), Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost cinstit de locuitorii capitalei țării noastre și nu numai drept ocrotitor duhovnicesc și grabnic ajutător pentru credincioșii aflați în nevoie sau încercați de necazuri. Din acest motiv, el a fost căutat în rugăciune de dreptcredincioșii creștini, iar în împrejurări deosebite, sfintele sale moaște au fost purtate în pelerinaj pentru mângâierea cinstitorilor săi, dar și ca mijloc de tămăduire de boli și izbăvire de calamități. Sunt cunoscute procesiunile organizate în timpul „ciumei domnitorului Caragea” (1815), la seceta din anul 1827 sau în perioada holerei din 1831, asemenea și în timpul pandemiei de COVID-19 (2020).
Orice pelerinaj este un mijloc de binecuvântare pentru poporul cinstitor al „casnicilor lui Dumnezeu”. De aceea, în perioada Triodului, care este timp de intensă pregătire duhovnicească, racla cu moaștele sfântului ocrotitor al Bucureștilor este purtată în procesiune în cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, ca semn al mijlocirii Cuviosului Dimitrie, spre bucuria duhovnicească a tuturor credincioșilor pe care îi ocrotește de două veacuri și jumătate.
Itinerarul duhovnicesc a debutat luni, 4 martie, în Protopopiatul Câmpina, din județul Prahova. La orele dimineții, la Catedrala Patriarhală din București, Preasfințitul Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba specială de binecuvântare a pelerinajului, apoi racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și icoana de procesiune pe care este zugrăvit chipul sfântului cuvios au părăsit sfântul lăcaș de pe Colina Bucuriei. După o scurtă oprire la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina, primul popas din programul pelerinajului a fost în Parohia „Sfântul Nicolae” din orașul prahovean. Odorul duhovnicesc a fost însoțit de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, alături de arhim. Lucian Bujor, consilier patriarhal; pr. Ionuț Dragomir, consilier patriarhal; pr. vicar eparhial Costel Burlacu; pr. Iustin Manta, inspector eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și pr. protoiereu Grigore Melnic de la Protopopiatul Câmpina.
La sosirea în parohia prahoveană, alaiul procesional a fost întâmpinat de părinții slujitori ai comunității, precum și de alți clerici din orașul Câmpina și din localitățile învecinate. Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou a fost purtată și așezată în biserica mare a parohiei, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul săvârșind slujba specială, după care a rostit un cuvânt de binecuvântare despre viața Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și însemnătatea cinstirii sfintelor moaște. „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a primit supranumele de «făcător de minuni» și «ocrotitor al Bucureștilor» pentru că el a vegheat și încă veghează asupra Capitalei de 250 de ani. Dar ajutorul lui nu se limitează doar la zona Capitalei, ci Sfântul Dimitrie veghează asupra tuturor celor care îl cheamă în rugăciune cu credință, oriunde în această lume. Cinstirea sfintelor moaște are temei adânc în învățătura de credință a Bisericii Ortodoxe. Actul de cinstire a moaștelor sfinților apare în deceniile veacului apostolic și continuă în veacul următor și până în zilele noastre. Atingerea sfintelor sale moaște ne face să ne simțim atinși de harul lui Dumnezeu, să ne amintim că ținta noastră finală este Împărăția cerurilor. În prezența lui, ca și a altor sfinți, simțim nevoia de a ne curăți sufletul, a ne sfinți viața, de a redeveni plăcuți lui Dumnezeu, împăcați cu semenii noștri, împăcați cu noi înșine. Îl simțim pe Sfântul Cuvios Dimitrie ca pe un prieten bun și ocrotitor de care nu ne-am mai îndura să ne despărțim”, a spus Preasfinția Sa.
Cu acest prilej, părintele protoiereu Grigore Melnic a rostit un cuvânt de bun-venit, iar părintele paroh Grigore-Alexandru Meșteroaie a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru includerea parohiei pe care o păstorește în itinerarul pelerinajului, precum și Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul pentru prezența în mijlocul comunității și pentru săvârșirea sfintelor rânduieli. Popasul de rugăciune a continuat pentru un ceas, timp în care credincioșii prezenți s-au închinat odorului duhovnicesc, la strană fiind intonate troparul sfântului și cântări din slujba sa.
În continuare, racla și icoana au poposit o oră în Parohia „Sfântul Dimitrie” din Câmpina. După oficierea slujbei de binecuvântare, ierarhul, care a însoțit sfintele moaște, a rostit un cuvânt în care a evidențiat virtuțile care au caracterizat viața Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: „Povestea vieții sale pământești se remarcă nu atât prin evenimente excepționale, cât prin simplitate, aceasta gravitând în jurul celor trei principii fundamentale ale vieții creștine, anume sfințenia sau curăția vieții (fecioria), smerenia (ascultarea) și sărăcia. Calea pe care a urmat-o Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou ca să poată ajunge pe culmile strălucirii celei veșnice este o taină pe care el a găsit-o în spusele Mântuitorului și a împlinit-o: postul și rugăciunea. Prin aceste virtuți de mare preț, Cuviosul Dimitrie și-a încununat viața”.
Părintele protoiereu, care este parohul acestei comunități, a rostit, de asemenea, un cuvânt de mulțumire.
Următoarea oprire în programul pelerinajului a fost în Parohia Podu Vadului, unde mulțime de credincioși l-a întâmpinat pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou cu evlavie și bucurie duhovnicească. În cuvântul rostit după oficierea ritualului liturgic special, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit despre viața simplă a sfântului ocrotitor al Bucureștilor. „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este astăzi oaspetele acestei parohii și se întâlnește în comuniune de rugăciune cu Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare al Alexandriei, dar și cu toți credincioșii acestei comunități harnice și luminate de evlavie. Dumnezeu S-a întrupat o singură dată, dar, după har, El Se află prezent și lucrează prin sfinții Săi. De aceea, sfinții sunt comoara noastră cea mai prețioasă, mângâierea cea mai mare, adeverirea cea mai sigură că și noi, oameni fiind, așa cum au fost și sfinții, putem să ne mântuim!”, a spus Preasfinția Sa.
Cuvinte de recunoștință au rostit și părintele paroh Laurențiu Vereș și părintele protoiereu Grigore Melnic.
În a doua parte a zilei, sfintele moaște au fost întâmpinate la Mănăstirea Sinaia, unde au fost așezate spre închinare timp de două ore, așezământul monahal fiind punct de convergență atât pentru credincioșii prahoveni, cât și pentru turiștii pelerini din stațiunile de pe Valea Prahovei. Asemenea și precedentelor popasuri, la primirea sfintelor moaște a fost oficiată slujba specială, iar Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de apreciere a rânduielii în care pelerinii au așteptat momentul închinării la cinstitele moaște. „Noi îi dăruim sfântului așteptarea și rugăciunea noastră, iar sfântul ne dăruiește ajutorul său și darurile lui Dumnezeu, cele bogate și veșnice. Unii dintre noi am așteptat clipa închinării la sfintele moaște cerând mângâiere și ajutor, alții vindecare și împăcare, alții cinstindu-l şi mulțumindu-i pentru cele primite deja. Când așteptarea este una duhovnicească, atunci sufletul nostru devine vrednic pentru binecuvântarea sfântului din clipa închinării, a întâlnirii mult dorite, iar mângâierea și harul venite din partea sfântului se fac simțite cu adevărat. Pe de altă parte, atunci când așteptarea la rând este una prea lumească, plină de nemulțumiri, ca o corvoadă, atunci sufletul nostru are șanse mici să se învrednicească de mângâierea și ajutorul sfântului. Nu este atât de importantă durata așteptării, cât este de important felul așteptării noastre. De noi depinde, deci, modul în care așteptăm să ajungem înaintea sfintelor moaște, iar de acest mod depind calitatea și bucuria întâlnirii duhovnicești cu sfântul. Astfel spus, noi îi dăruim sfântului jertfa așteptării la rând, în rugăciune, iar sfântul ne dăruiește nouă harul lui Dumnezeu din clipa întâlnirii, a închinării noastre”, a spus Preasfinția Sa.
Au rostit cuvinte de mulțumire și arhim. David Petrovici, exarh de zonă, și arhim. Macarie Bogus, starețul mănăstirii.
Ultima oprire din prima zi a pelerinajului a fost la Mănăstirea Caraiman, unde părinții lavrei, în frunte cu starețul lor, arhim. David Petrovici, l-au întâmpinat pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și pe însoțitorii lui după tradiție, în sunet de clopot și de toacă. În biserica mare a mănăstirii, racla a fost așezată spre închinare, clericii săvârșind slujba de binecuvântare a pelerinajului, precum și Sfânta Taină a Maslului, urmată de rânduiala Privegherii.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt în care a evidențiat grija Bisericii pentru persoanele suferinde, precum și importanța rugăciunii pentru alinarea suferinței lor. „În lumea de azi, marcată de boală și suferință, de însingurare și sărăcie, Biserica este chemată să manifeste în primul rând puterea tămăduitoare sacramentală, pe care o are împărtășită prin Duhul Sfânt de la Hristos Domnul, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, și, de asemenea, este chemată să contribuie mai mult la alinarea suferinței. De aceea, pelerinajul cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, pe lângă programul obișnuit, a prevăzut aici, la Mănăstirea Caraiman și săvârșirea Tainei Sfântului Maslu. Biserica ne învață că sănătatea este darul lui Dumnezeu pe care trebuie să-l păzim și să-l cultivăm. Însă, atunci când boala și durerea apar la orizontul unei vieți, rămânem descumpăniți și probabil ne întrebăm: cum poate continua să fie viața dar al lui Dumnezeu atunci când intră cu năvală în ea suferința? În această privință, pentru că suntem creștini, știm că măsura umanității se determină în mod esențial de atitudinea față de suferință și față de cei suferinzi”, a spus Preasfinția Sa.
Peste noapte, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou va rămâne în biserica Mănăstirii Caraiman, mâine, 5 martie, fiind purtată în procesiune în comunități parohiale din Protopopiatul Ploiești Nord.
Citeşte şi: Momente istorice de comuniune și rugăciune în a doua zi de pelerinaj în Prahova
Continuă binecuvântarea Cuviosului Dimitrie cel Nou pentru prahoveni