Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Noua Adunare eparhială a Episcopiei Oradiei
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea a avut loc sâmbătă, 4 iunie, ședința de constituire a noii Adunări eparhiale a Episcopiei Oradiei, în urma alegerilor din cele 10 circumscripţii electorale bisericeşti organizate în eparhie pentru legislatura 2022-2026.
Lucrările au fost prefațate de Sfânta Liturghie, urmată apoi de slujba de Te Deum săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul, în calitate de preşedinte al Adunării eparhiale, a subliniat rolul şi importanţa organismului deliberativ la nivel eparhial, Adunarea eparhială, şi a celui executiv, Consiliul eparhial, în lucrarea şi misiunea Bisericii. De asemenea, a pus în lumină cele mai importante evenimente și repere aniversare din perioada 2022-2026.
„Noua legislatură a Adunării eparhiale își va desfășura activitatea în perioada 2022-2026, interval în care vom avea mai multe aniversări. Vom avea 350 de ani de atestare documentară a începutului arhipăstoririi Mitropolitului Simeon al Oradiei, după documentele pe care recent le-am descoperit, 100 de ani de la înființarea Academiei Teologice, precursoarea Facultății de Teologie
Preasfinția Sa a declarat noua Adunare eparhială a Episcopiei Oradiei legal constituită şi capabilă să adopte hotărâri valabile. A urmat constituirea Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei şi a avut loc prima ședință de lucru a acestui organism eparhial executiv. De asemenea, s-au constituit şi noul Consistoriu eparhial şi Consistoriul monahal eparhial. La final, PS Episcop Sofronie a adresat mulţumiri şi felicitări membrilor aleşi în noua Adunare eparhială, precum şi în celelalte organisme bisericeşti, exprimându-şi speranţa că, pe parcursul celor patru ani de mandat, 2022-2026, Adunarea eparhială va desfăşura o activitate rodnică, împlinindu-şi cu succes rostul şi rolul, spre folosul Bisericii dreptmăritoare şi a neamului românesc.