Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Odor duhovnicesc pentru viețuitorii chiliei athonite „Buna Vestire”
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit în dimineața zilei de marți, 25 iulie, slujba de sfințire a raclei ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, dăruit Chiliei „Buna Vestire” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, informează basilica.ro.
Delegația Patriarhiei Române a ajuns în Sfântul Munte Athos în cursul zilei de luni, 24 iulie, când Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a fost primit de protoepistatul Ștefan Hilandaritul la sediul din Careia al Sfintei Chinotite, conducerea Muntelui Athos. În după-amiaza aceleiași zile a avut loc ceremonia de întâmpinare a sfintelor moaște la Chilia „Buna Vestire” de la Schitul Lacu, unde vor rămâne pentru totdeauna spre folosul obștii și al pelerinilor. Sfântul odor a fost întâmpinat de părintele ieromonah Ștefan Nuțescu, starețul chiliei românești „Buna Vestire”, și de obștea așezământului.
Fragmentul din cinstitele moaște provine din patrimoniul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, acolo unde a fost înmormântat sfântul voievod care este și ctitorul acestui lăcaș de închinare.
Cu prilejul slujbei de sfințire a raclei, Episcopul-vicar patriarhal a rostit un scurt cuvânt de învățătură: „Acest eveniment este unul semnificativ, pentru că Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a avut strânse legături cu Sfântul Munte Athos și, de altfel, cu întreaga Ortodoxie răsăriteană, și a fost, pentru veacul său, cel mai mare sprijinitor al acesteia, întrucât, în timpul domniei sale, Ortodoxia din Balcani, din Răsărit, din Orient, se confrunta cu stăpânirea otomană. De aceea, Sfântul Constantin Brâncoveanu, știind că o cruciadă sau o confruntare militară nu mai este posibilă, cu înțelepciunea și diplomația cu care l-a înzestrat Dumnezeu a înțeles că modul cel mai bun de a apăra Ortodoxia și de a lupta împotriva expansiunii islamului îl constituia sprijinul acesteia prin cărți, prin ctitorii, prin ierarhi, prin lucrurile necesare predicării și păstrării credinței dreptmăritoare ortodoxe. În felul acesta, el a fost ctitor și donator la multe din mănăstirile Muntelui Athos și iată că astăzi, pentru a doua oară în Sfântul Munte, un fragment din moaștele sale se află aici, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, a mai spus ierarhul.
La finalul slujbei, părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou, a dat citire Actului de Dăruire semnat de Părintele Patriarh Daniel în data de 22 iunie și a prezentat certificatul de atestare documentară și istorică semnat de reprezentanții Institutului de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Române, informează Agenția de știri BASILICA a Patriarhiei Române.
Deoarece marți, conform calendarului athonit, a fost cinstită Icoana Maicii Domnului „Prodromița” și a fost pomenit și Sfântul Paisie Aghioritul, delegația românească a participat la Privegherea de toată noaptea oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la Paraclisul „Sfântul Paisie Aghioritul” al Chiliei „Buna Vestire” de la Schitul Lacu, care și-a serbat hramul.