În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Părintele Nicolae Chifăr, invitatul celei de-a treia conferințe din seria „Historia Ecclesiastica”
Seria de conferințe și întâlniri online „Historia Ecclesiastica - direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească” a continuat în seara de marți, 5 aprilie 2022. Preocupat să deschidă și mai mult Istoria Bisericească Universală către dialogul cu alte discipline ale teologiei, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, a susținut prelegerea intitulată „Preocupări și teme de cercetare istorico-eclesiastică în școala doctorală sibiană”. „Spre ce se îndreaptă Istoria Bisericii? În lumea teologiei trebuie să existe și să fie vizibilă acea complementaritate între toate disciplinele care analizează din unghiuri diferite misterul Împărăției cerurilor, exprimat viu de Evanghelie și întrupat de Biserică în istoria ei de aproape două milenii. (...) Istoria Bisericească are în față o mare provocare întrucât trebuie să întâlnească așteptările Bisericii, să fie atentă la semnele vremii și să confirme adevărul că istoria trebuie să slujească permanent și obiectiv Biserica, și nu invers. În acest sens, centralitatea Istoriei eclesiastice în câmpul teologiei nu arată o competiție cu celelalte discipline, ci subliniază că recursul la trecut ne deschide cel mai sigur poarta spre a înțelege felul în care Dumnezeu binecuvântează sau smerește lumea”, au precizat organizatorii.
Manifestarea științifică, moderată de pr. lect. Bogdan Ivanov, a avut loc pe platforma online „Zoom meetings” și s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe baza celor prezentate.
Seria de conferințe „Historia Ecclesiastica” este organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” al Universității „Babeș-Bolyai”, în colaborare cu facultățile de teologie ortodoxă din București, Iași și Sibiu, sub coordonarea pr. prof. Gabriel-Viorel Gârdan și a pr. lect. Bogdan Ivanov, ambii cadre universitare ale instituției de învățământ teologic clujean.