În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Patriarhul României a sfinţit Pictura Bisericii „Sfântul Grigorie Palama” din complexul universitar Politehnica
Sute de credincioşi din Capitală au participat astăzi, 31 octombrie, la sfinţirea picturii Bisericii "Sfântul Grigorie Palama" din complexul universitar Politehnica. Slujba a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură Preafericirea Sa a vorbit celor prezenţi despre importanţa picturii în Bisericile Ortodoxe.
"Pictura unei Biserici Ortodoxe nu este o simplă podoabă estetică, ci ea are o funcţie liturgică şi anume, ea este veşmântul liturgic al spaţiului sacru interior al Bisericii zidite în formă de Cruce. Fără nicio icoană nu se poate săvârşi Sfânta Liturghie. Chiar şi când se săvârşeşte Sfânta Liturghie Ortodoxă în afara Bisericii este nevoie să fie cel puţin două icoane: Icoana Mântuitorului Iisus Hristos şi Icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe. Când vedem o Biserică Ortodoxă vedem Cerul pe pământ, aşa cum spune Patriarhul Gherman al Constantinopolului, că Biserica este Cerul pe pământ pentru ca pe pământeni să-i înalţe duhovniceşte la Ceruri. Fiecare icoană, cu toate laolaltă, sunt mai întâi o mărturisire de credinţă, crednţa noastră în Întruparea Fiului celui Veşnic al lui Dumnezeu, Fiul cel nevăzut, neapropiat sau inaccesibil, necuprins şi mai presus de înţelegere. El se face cuprins, se face apropiat sau accesibil, se face om, ia chip de om pentru ca pe noi, oamenii, să ne îndumnezeiască prin har", a spus Preafericirea Sa.
La final au primit diplome de vrednicie şi distincţii toţi cei care s-au implicat în înfrumuseţarea cu pictură a Sfântului Lăcaş.