În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pavecerniţa Mare la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
La Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost săvârşită în prima seară a Postului Mare slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul sau Canonul Mare.
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a slujit luni seara, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte arhim. Ioachim Tomoiagă, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. conf. dr. Daniel Buda, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. dr. Constantin Necula, prodecanul instituţiei, şi alte cadre didactice şi slujitori ai Catedralei Mitropolitane.
„Canonul de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul este una dintre cele mai frumoase creaţii liturgice ale Bisericii noastre. El se numeşte «Canon de pocăinţă» pentru că se citeşte în perioada Postului Mare şi cuprinde chemarea la pocăinţă, la smerenie, la împlinirea faptelor bune. Cele nouă cântări, cele nouă pesne ale canonului ne arată modele de pocăinţă, punând sufletul nostru în situaţia de a alege, de a ne părea rău pentru că am ales partea cea rea şi nu ne-am îndreptat viaţa spre cele pozitive, urmându-I lui Hristos. Canonul se citeşte în prima săptămână a Postului Mare, în primele patru zile. Luni şi marţi sunt zile aliturgice, nu s-a făcut Sfânta Liturghie, de aceea primele zile sunt de o intensitate sporită în privinţa pocăinţei. Câtă pocăinţă şi smerenie trebuie să cuprindă sufletele noastre pentru păcatele săvârşite şi ce şansă mare ne oferă Biserica prin exemplele pe care ni le dă şi prin această creaţie liturgică minunată, Canonul Sfântului Andrei Criteanul!”, ne-a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu.
Ierarhul a săvârşit marţi, 16 martie, slujba Pavecerniţei Mari la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. În cadrul slujbei a fost citită a doua parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, o alcătuire liturgică specifică Postului Mare, care se citeşte în primele patru seri ale primei săptămâni din post, iar integral în miercurea din săptămâna a cincea a acestei perioade de pregătire pentru Sfintele Paşti.
Credincioşii prezenţi au respectat măsurile de siguranţă sanitară din această perioadă de pandemie şi s-au rugat pentru ca Dumnezeu să se milostivească de omenire şi să oprească această molimă.