De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerinajul „La Nicula colo‑n deal”
Mii de credincioși s‑au adunat în 14 august, în Ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo‑n deal”. Acest eveniment are o semnificație specială pentru transilvăneni, fiind legat de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula. Pelerinajul evocă momentul miraculos din 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod a lăcrimat timp de trei săptămâni.
Procesiunea a început la Biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla și a urmat traseul de şapte kilometri pe jos către biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula, un monument istoric de mare valoare. Pelerinii au fost conduși de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Alături de ei, s‑au aflat peste 3.000 de pelerini, numeroși preoți și reprezentanți ai autorităților civile și militare din județele Cluj și Bistrița‑Năsăud.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a arătat, la începutul pelerinajului, că viața întreagă a fiecărui creștin ar trebui trăită cu aceeași intensitate spirituală și frumusețe sufletească pe care o experimentează în timpul unui pelerinaj: „Pelerinajul acesta, care are profunzimea lui duhovnicească, în același timp rezumă și toată viața noastră. De ce? Pentru că suntem niște pelerini pe acest pământ. Sigur că în pelerinaj ne gândim la Dumnezeu, la Maica Domnului, la lucruri frumoase, cântăm și încercăm să avem o stare sufletească frumoasă și bună. Ei, de fapt, lucrul acesta ar trebui să‑l extindem pe întreaga noastră viață”.
Pe durata celor trei ore petrecute pe drum, pelerinii, mulți îmbrăcați în straie tradiționale, au cântat pricesne și au înălțat rugăciuni către Maica Domnului. Prima oprire a avut loc la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” - Memorialul Gherla, unde s‑au rugat pentru sufletele celor care au pătimit în temnițele comuniste. Pe traseu au avut loc și alte opriri în fața bisericilor și a troițelor, unde s‑au rostit ectenii, iar pelerinii au fost întâmpinați cu apă, cozonac și busuioc de către localnici.
La sosirea în fața bisericii din satul Nicula, ierarhii au sfințit trei cruci, care vor fi amplasate pe turla lăcașului de cult. Pelerinajul s‑a încheiat în incinta Mănăstirii Nicula, unde, la intrarea în incinta așezământului, ierarhii și credincioșii au fost primiți cu Sfânta Evanghelie de către starețul mănăstirii, arhimandritul Nicolae Moldovan. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc și a mulțumit celor prezenți pentru efortul de a parcurge drumul până la Mănăstirea Nicula.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu, încă o dată am făcut pelerinajul la Mănăstirea Maicii Domnului de la Nicula. Eu vin aici de 57 de ani. Prima dată am fost în 1967. Și dragostea față de Maica Domnului, și profunzimea pelerinajelor erau și atunci aceleași. Noi, cei care încă mai avem preocupări religioase, să‑i contaminăm și pe ceilalți. Astfel, venim la Maica Domnului, la Nicula, și o rugăm să ne asculte rugăciunile noastre și să ne umple de râvnă misionară”, a arătat IPS Mitropolit Andrei.
Pelerinajul „La Nicula colo‑n deal” a fost inițiat în 2011, la dorința Mitropolitului Andrei, și de atunci atrage tot mai mulți participanți în fiecare an.
Programul hramului
După pelerinaj, programul religios continuă la Mănăstirea Nicula. Seara a avut loc Vecernia Mare cu Litie, iar la ora 21:30, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și așezată pe Altarul de vară. De la ora 22:00, au loc slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului, care culminează cu procesiunea icoanei în jurul bisericii mari.
În 15 august, ziua praznicului, Sfânta Liturghie începe la ora 9:00, fiind săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, alături de Arhiereul‑vicar Teofil de Iberia și de un sobor de preoți și diaconi.