Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Pomenirea Episcopului Gurie în satul natal Huta, judeţul Cluj
Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, ctitorul Episcopiei Devei și Hunedoarei, a fost pomenit sâmbătă, 30 iulie, în satul natal Huta din comuna Chiuiești, județul Cluj. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, la Altarul de vară al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
IPS Mitropolit Andrei, făcând referire la pasajul evanghelic al zilei - despre luarea crucii și urmarea lui Hristos -, a vorbit despre demnitatea cu care vrednicul de pomenire Episcopul Gurie și-a purtat crucea în viața pământească, fiind un om al jertfei, al slujirii și al dăruirii totale pe Altarul Domnului nostru Iisus Hristos.
De asemenea, PS Episcop Nestor a evocat chipul blândeții, al dragostei și al dărniciei Episcopului Gurie Georgiu, cel care a și inițiat, în urmă cu peste 20 de ani, întâlnirea fiilor satului Huta. La final, PS Episcop Nestor a adresat un cuvânt de mulțumire IPS Mitropolit Andrei, ierarhilor, soborului slujitor și tuturor celor prezenți la eveniment.
După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru Episcopul Gurie, pentru părinții acestuia, Maria și Teodor, și pentru fratele Atanasie, iar apoi a fost sfințită o cruce așezată în curtea bisericii din Huta spre pomenirea ierarhului.