În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Popasuri duhovniceşti în Arhiepiscopia Aradului
La finalul săptămânii trecute, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din două comunităţi ortodoxe, unde a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de binecuvântare a lucrărilor executate la bisericile parohiale în ultima perioadă.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a vizitat sâmbătă, 24 septembrie, Parohia ortodoxă sârbă Arad-Centru, care a sărbătorit cu această ocazie 320 de ani de existenţă a bisericii parohiale închinate Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, comemorând, totodată, şi trei veacuri de la trecerea la cele veşnice a ctitorului principal al sfântului lăcaş, Jovan Popović Tekelija, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Ziua de sărbătoare a debutat cu slujba de binecuvântare a lucrărilor de înfrumusețare executate la lăcașul de cult, continuând cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, împreună cu Preasfințitul Părinte Lukijan, Episcopul ortodox sârb al Ungariei și administrator de Timișoara, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul sfintei slujbe, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi consulul general al Republicii Serbia din Timişoara, a avut loc hirotonia unui ieromonah pe seama mănăstirii sârbești „Sfântul Gheorghe”, din localitatea Birda, judeţul Timiș.
Cu acest prilej a fost împlinită vechea tradiţie sârbească a tăierii colacului, iar preotul paroh Ognean Plavsici, protopop ortodox sârb de Arad, a înmânat diplome de recunoştinţă celor care au contribuit la lucrările de înfrumuseţare a bisericii parohiale.
În ziua următoare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a vizitat credincioșii filiei Slatina de Mureș, Parohia Baia, județul Arad, săvârşind slujba de binecuvântare a picturii murale a bisericii din localiate, dimpreună cu Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre faptul că misiunea Bisericii este de a-i conduce pe creștini pe marea vieții învolburată de încercări către viața duhovnicească a liniștii sufletești, spre dobândirea Împărăției cerești prin lucrarea harului dumnezeiesc.
Pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească desfăşurată în parohie, părintele paroh Ioan Mihai Bachiș a primit hirotesia în rangul de iconom. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc lansarea volumului „File de istorie și viață bisericească din Slatina de Mureș”, semnat de preotul Raul Moț și învăţătoarea Mărioara Morariu.